Η κρέπα είναι ένα είδος πολύ λεπτής τηγανίτας φτιαγμένη από χυλό σιτάλευρου. Η λέξη κρέπα προέρχεται από τη γαλλική crêpe που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική crispa. Η κατανάλωσή της είναι διαδεδομένη σε όλη τη Γαλλία και θεωρείται εθνικό έδεσμα. Στη Βρεττάνη η κρέπα συνοδεύεται παραδοσιακά με μηλίτη. Οι κρέπες σερβίρονται με πολλών ειδών γέμιση, από την πιο απλή που είναι ζάχαρη μέχρι ποικίλους συνδυασμούς υλικών.
Τα υλικά για τις κρέπες με μαρμελάδα
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
- μια πρέζα βανίλια
- 600 ml αλεύρι κοσκινισμένο
- βούτυρο
- μαρμελάδα για σερβίρισμα
- κανέλα αναμειγμένη με ζάχαρη άχνη για σερβίρισμα
Κρέπες με μαρμελάδα – εκτέλεση
- Βάζετε τα αυγά και τη ζάχαρη σε μπολ μεσαίου μεγέθους και χτυπάτε, κατά προτίμηση με ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό, θολό και αφρώδες.
- Προσθέτετε τη βανίλια και το γάλα σιγά σιγά και τα χτυπάτε μέχρι να δέσουν καλά.
- Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών σιγά σιγά στο κοσκινισμένο αλεύρι και χτυπάτε καλά ύστερα από κάθε προσθήκη ώστε να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
- Λιώνετε λίγο το βούτυρο σε μικρό τηγάνι προσθέτετε δύο κουταλιές από το χυλό και ανακινείτε το τηγάνι για να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα ή ώσπου να ροδίσει η κάτω πλευρά της κρέπας και ύστερα τη γυρίζετε σε μια σπάτουλα και την ψήνετε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη, μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
- Βάζετε την κρέπα σε πιατέλα και συνεχίζετε με τον υπόλοιπο χυλό λιώνοντας στο τηγάνι επιπλέον βούτυρο, αν χρειάζεται.
- Τοποθετείτε τις έτοιμες κρέπες σε στοίβα, βάζοντας ανάμεσα τους κομμάτια λαδόχαρτο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Για το σερβίρισμα απλώνετε λίγη μαρμελάδα πάνω σε κάθε κρέπα και την τυλίγετε. Βάζετε τις τυλιγμένες κρέπες σε ζεστή πιατέλα.
- Πασπαλίζετε με το μείγμα της κανέλας και της ζάχαρης όσο είναι ακόμη ζεστές.