Στα ύψη το πετρέλαιο το 2019


Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι όταν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφωνούν για περικοπή της παραγωγής, το πετρέλαιο εκτοξεύεται παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Καθώς οδεύουμε προς το νέο έτος, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για υψηλές τιμές το 2019 τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο. Οι διεθνείς αναλυτές βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2019 καθώς η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας αποτελεί όπως αναφέρουν ουσιαστικά μια εγγύηση «υψηλών τιμών».

Ο ΟΠΕΚ με ηγέτιδα δύναμη τη Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2019, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων και κατ’ επέκταση σε άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού». Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Ρωσία και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών έχουν σημαντική τιμολογιακή δύναμη, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και το 2016 όταν για πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια επετεύχθη παρόμοια συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Τότε, με την ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν από τα 40 δολάρια το βαρέλι στα 70 δολάρια ενώ πριν από κάποιους μήνες είδαμε το πετρέλαιο να «φλερτάρει» και με τα 80 δολάρια. Κατά την ίδια λογική, διεθνείς αναλυτές όπως είναι ο Robert Rapier, αναμένουν ότι και η τωρινή συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας θα έχει παρόμοια αποτελέσματα τα οποία θα γίνουν ορατά μέσα στο 2019.

«Αναμένω παρόμοια αποτελέσματα αυτή τη φορά. Από κοινού, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία παράγουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πετρελαίου. Έχουν σημαντική τιμολογιακή δύναμη εάν καταφέρουν να διατηρήσουν πειθαρχία. Αναμένω ότι θα το κάνουν με βάση τα θετικά αποτελέσματα από τις προηγούμενες περικοπές παραγωγής και επομένως εκτιμώ ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 60 δολάρια σε λίγους μήνες από τώρα».

Αναφερόμενος στον «εξισορροπητικό» κατά πολλούς ρόλο των ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν από σχιστόλιθο και να εξάγουν πετρέλαιο και LNG σημειώνει ότι σήμερα τα αποθέματα πετρελαίου και τελικών προϊόντων είναι σήμερα κατά 17,5% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι τιμές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι κατά 20% χαμηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό δημιουργεί ένα είδος της αποσύνδεσης στις αγορές φυσικού αερίου, η οποία οδήγησε σε ράλι άνω του 60% στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις ωστόσο για την τιμή του πετρελαίου δεν σταματούν στα 60 δολάρια το βαρέλι. Ο αναλυτής Azlin Ahmad από την Argus Media θεωρεί ότι μέσα στο 2019 θα δούμε την τιμή του πετρελαίου να «κάθεται» στα 70 δολάρια επικαλούμενος και αυτός την πολιτική του ΟΠΕΚ και των συνεργατών του.

Πετρέλαιο vs φυσικό αέριο: Προβληματισμός για την ψαλίδα που κλείνει

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στην διεθνή αγορά εξαιτίας της «ψαλίδας που κλείνει» όσον αφορά στη διαφορά της τιμής μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι οι τιμές αργού το προηγούμενο διάστημα είχαν κατρακυλήσει ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, οι διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι θα υπάρξουν συνέπειες για μια ευρεία γκάμα έργων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο ή τα πετροχημικά και εκτιμούν ότι ενδεχομένως η αγορά να οδηγηθεί σε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

Το πετρέλαιο τυπικά διαπραγματεύεται με premium σε σχέση με το φυσικό αέριο, αλλά στα τέλη Νοεμβρίου ο λόγος τιμών του αργού Brent προς το φυσικό αέριο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. «Η σχετική τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρεάζει τους προϋπολογισμούς επενδύσεων σε ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία και το πρόσφατο falloff μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά σχέδια», ανέφερε η Barclays σε πρόσφατη έκθεση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ