“Σύνδρομο Albury-Wodonga”: Μικροσκοπικό σκαθάρι προκαλεί “χριστουγεννιάτικο μάτι” στην Αυστραλία


“Σύνδρομο Albury-Wodonga”:  Αυτό το αχρονολόγητο έντυπο που ελήφθη με την ευγενική χορηγία του οπτομέτρη Rob Holloway στις 19 Ιανουαρίου 2023, δείχνει ένα αυτοφυές αυστραλιανό είδος σκαθαριού orthoperus που προκαλεί μια επώδυνη πάθηση γνωστή ως “Christmas Eye” Μια σπάνια και βασανιστική πάθηση με την ονομασία “Christmas Eye”, που προκαλείται από τις τοξικές εκκρίσεις ενός μικροσκοπικού ενδημικού σκαθαριού, έχει επανεμφανιστεί για να βασανίζει τους κατοίκους σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της νοτιοανατολικής Αυστραλίας. Η ανεπαρκώς ερευνημένη πάθηση των ματιών ακούγεται σαν ένα δευτερεύον σύμπτωμα της υπερβολής της εορταστικής περιόδου, αλλά οι ειδικοί έχουν πει ότι ο βασανιστικός πόνος συχνά παρομοιάζεται με τον τοκετό. Μία από τις πιο ασυνήθιστες πτυχές του Christmas Eye είναι ότι συνήθως απαντάται μόνο στην περιοχή Albury-Wodonga της Αυστραλίας, περίπου 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) βορειοανατολικά της Μελβούρνης. Είναι επίσης γνωστή ως “σύνδρομο Albury-Wodonga” και “Κερατίτιδα του θεριστή” λόγω της σύνδεσής της με τις γεωργικές εργασίες.

Ο Rob Holloway, οπτομέτρης στην περιοχή, δήλωσε ότι το Christmas Eye εμφανίζεται το αυστραλιανό καλοκαίρι, “εξ ου και το όνομα”, και συχνά είναι εύκολο να διαγνωστεί. “Το επίπεδο του πόνου είναι γενικά αυτό που το διαγιγνώσκει αμέσως”, δήλωσε στο AFP. “Είναι χαραγμένο στη μνήμη τους. Η συνήθης αντίδραση είναι ‘καημένε μπάσταρδε’”. Η οπτομέτρης της Wodonga Kelly Gibbons δήλωσε ότι είχε ακούσει ανθρώπους να το “συγκρίνουν με τον τοκετό”. “Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόλυτη δυστυχία”, δήλωσε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο Holloway δήλωσε ότι το Μάτι των Χριστουγέννων προκαλείται από τα ενδημικά είδη σκαθαριών orthoperus, τα οποία έχουν μήκος μικρότερο από 1 χιλιοστό. Τα σκαθάρια εκτοξεύουν μια τοξική ένωση όταν συνθλίβονται -για παράδειγμα, από κάποιον που τρίβει το μάτι του. “Το έντομο έχει ένα συστατικό που ονομάζεται πεντερίνη, το οποίο είναι ένας παράγοντας που προκαλεί φουσκάλες”, δήλωσε ο Holloway. “Αυτό εκκρίνεται στην επιφάνεια του ματιού και κάνει την επιφάνεια του ματιού να φουσκώνει και να πέφτει”.

Υπήρξε μια πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την Albury-Wodonga, δήλωσε ο Holloway, η οποία πιθανώς συνδέεται με τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης. “Η φετινή χρονιά ήταν περίεργη. Δεν είχαμε καθόλου μέχρι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά από τότε πλημμυρίσαμε για πιθανώς ένα δεκαπενθήμερο”, είπε. “Από τα Χριστούγεννα έχουμε δει 25 με 30 κρούσματα. Σε μια κανονική χρονιά μπορεί να είχαμε 10. Υπήρξαν πολλά, πολύ περισσότερα από ό,τι συνήθως”. Ευτυχώς, είπε ο Holloway, το Christmas Eye αντιμετωπίζεται εύκολα με συμβατικές θεραπείες όπως τα αντιβιοτικά. “Το σημαντικό είναι ότι αναρρώνει πολύ καλά. Ένα δεκαπενθήμερο αργότερα δεν υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ