Δέρμα: Η παρακολούθηση του διάμεσου υγρού σχετίζεται με την καλή υγεία


Το επόμενο όριο της συνεχούς παρακολούθησης της υγείας θα μπορούσε να είναι το βάθος του δέρματος. Οι βιοϊατρικοί μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι λένε ότι το διάμεσο υγρό, το υδαρές υγρό που βρίσκεται ανάμεσα και γύρω από κύτταρα, ιστούς ή όργανα στο σώμα, θα μπορούσε να προσφέρει ένα εξαιρετικό μέσο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου ή τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της υγείας. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering, περιέγραψαν τα πιθανά πλεονεκτήματα και τις τεχνολογικές προκλήσεις της χρήσης του ενδιάμεσου υγρού.

“Γιατί το βλέπουμε ως πολύτιμο διαγνωστικό υγρό είναι η συνεχής πρόσβαση. Με το αίμα, δεν μπορείτε εύκολα να κάνετε συνεχείς μετρήσεις”, δήλωσε ο απόφοιτος διδακτορικού του UC Mark Friedel, συν-επικεφαλής της μελέτης. “Μπορείτε να φανταστείτε να περνάτε τη μέρα σας με μια βελόνα κολλημένη στη φλέβα σας όλη μέρα; Χρειαζόμαστε λοιπόν άλλα εργαλεία.” Οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την παρακολούθηση της υγείας και της ευεξίας ενός ατόμου. Ο ιδρώτας είναι ένα καλό μέσο για τη μέτρηση ορισμένων πραγμάτων όπως το στρες ή το άγχος επειδή περιέχει ορμόνες όπως η κορτιζόλη.

Αλλά το σώμα δεν δίνει εύκολα άλλες χημικές ουσίες που δεν απελευθερώνονται τόσο εύκολα στον ιδρώτα, είπε ο Friedel. «Οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι μεγάλα φίλτρα που δεν αφήνουν τα πάντα να περάσουν», είπε. «Έτσι, περισσότερα από τα μισά πράγματα που θέλουμε να παρακολουθούμε δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στον ιδρώτα». Το αίμα είναι το χρυσό πρότυπο για την παρακολούθηση της υγείας. Αλλά οι άνθρωποι έχουν επίσης λίτρα διάμεσου υγρού που αποτελούν έως και το 15% του σωματικού τους βάρους.

«Το βασικό χαρακτηριστικό του αίματος που το κάνει τόσο πλεονεκτικό είναι ότι κατανοούμε πολύ καλά το αίμα», είπε ο Friedel. «Αν έχετε κάτι στο αίμα σας, ξέρουμε τι θα συμβεί στην καρδιά ή στο συκώτι σας», είπε. Οι ερευνητές είπαν ότι το διάμεσο υγρό περιέχει πολλές από τις ίδιες χημικές ουσίες στις ίδιες αναλογίες με το αίμα, προσφέροντας μια πιθανή εναλλακτική λύση στην δαπανηρή και χρονοβόρα εργαστηριακή εργασία. Η μελέτη περιέγραψε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι γιατροί μπορούν να πάρουν δείγμα από το διάμεσο υγρό, από την εφαρμογή αναρρόφησης στο δέρμα έως την ανάπτυξη μικροδιάλυσης.

«Ως βιοϊατρικοί μηχανικοί, ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα την υγεία τους κάνοντας τα διαγνωστικά πιο προσιτά», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Ian Thompson στο Πανεπιστήμιο Stanford. «Ένα μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την προσβασιμότητα είναι ότι τα περισσότερα σύγχρονα διαγνωστικά βασίζονται στη δειγματοληψία αίματος, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη και απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό. Έτσι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση διάμεσου υγρού ακριβώς κάτω από το δέρμα ως διαγνωστικό δείγμα που είναι πιο προσιτό και λιγότερο επώδυνο στην εξαγωγή».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ