Διαιτητικές ίνες: Η πρόσληψή τους συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας


Η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ημικρανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Ιανουαρίου στο Frontiers in Nutrition. Οι Hao Huang και Kaiyin He, και οι δύο από το The First Affiliated Hospital στο Jinan University στο Guangzhou της Κίνας, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του επιπολασμού της σοβαρής κεφαλαλγίας ή της ημικρανίας χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (1999 έως 2004).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, υπήρχε σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας, με τον χαμηλότερο επιπολασμό να παρατηρείται στο πέμπτο πεμπτημόριο (αναλογία πιθανοτήτων, 0,74). Για κάθε 10 g/ημέρα αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών, ο επιπολασμός του σοβαρού πονοκεφάλου ή της ημικρανίας μειώθηκε κατά 11 τοις εκατό. Ωστόσο, μεταξύ των Μεξικανών Αμερικανών, άλλων φυλών ή εκείνων με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 30 kg/m², δεν παρατηρήθηκε τέτοια αντίστροφη συσχέτιση.

«Από όσο γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ διαιτητικών ινών και σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας», αναφέρουν οι συγγραφείς. “Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από σοβαρό πονοκέφαλο ή ημικρανία. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες προοπτικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτισή τους.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ