Είναι οι πατάτες τόσο βλαβερές όσο λένε όλοι;


Μια από τις πιο… κακολογημένες τροφές είναι η πατάτα. Για την ακρίβεια, οι λευκές πατάτες. Εννιά στις δέκα φορές που θα αναφερθούν σε μια συζήτηση περί καλής διατροφής, οι λευκές πατάτες θα χαρακτηριστούν ως ανθυγιεινό φαγητό σε αντίθεση με τις γλυκοπατάτες που από τη μεριά τους εκθειάζονται διαρκώς για τα διατροφικά τους οφέλη.

Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εντύπωση. Είναι όντως τόσο κακές οι πατάτες για την υγεία μας. Η αθλητική διαιτολόγος Πάμελα Νίσεβιτς έδωσε πρόσφατα τη δική της εκδοχή.

Ο ισχυρισμός:

Οι γλυκοπατάτες είναι καλύτερες από τις λευκές πατάτες επειδή περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνη Α, β-καροτένιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Οι λευκές πατάτες από την άλλη, είναι υψηλότερες στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη και θεωρούνται παχυντικές επειδή τις περισσότερες φορές τις τρώμε είτε τηγανητές είτε φορτωμένες με διάφορα παχυντικά συνοδευτικά όπως το βούτυρο, το αλάτι, το κέτσαπ και το μπέικον.

Η πραγματικότητα:

Ακολουθεί ο τρόπος σύγκρισης των δύο τύπων πατάτας: Μια μεσαία γλυκιά πατάτα περιέχει 103 θερμίδες, 24 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4 γραμμάρια ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7 γραμμάρια ζάχαρης καθώς και βιταμίνες και μέταλλα όπως το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το μαγγάνιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C.

Μια μεσαία λευκή πατάτα περιέχει 164 θερμίδες, 37 γραμμάρια υδατανθράκων, 4,5 γραμμάρια ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1,8 γραμμάρια ζάχαρης καθώς και βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως το κάλιο, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο, το φώσφορο, το ασβέστιο, το σίδηρο και το ψευδάργυρο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία σας; Ενώ και οι δύο τύποι πατάτας περιέχουν πολύπλοκους υδατάνθρακες, οι γλυκοπατάτες είναι πράγματι χαμηλότερες ως προς τον γλυκαιμικό δείκτη έναντι των λευκών πατατών, σύμφωνα με τον Νίσεβιτς. Αυτό σημαίνει ότι οι γλυκοπατάτες είναι πιο αργές στην πέψη και έχουν μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Και τα δυο είδη πατάτας περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα σε κανονικά επίπεδα και σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος. Και οι δύο περιέχουν πρωτεΐνες που ενδυναμώνουν τους μύες σας, ωστόσο οι λευκές πατάτες περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τις γλυκές.

Κατά τα άλλα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχονται στις πατάτες βοηθούν στη διατήρηση ισχυρών οστών και μυών και σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ετυμηγορία

Οι λευκές πατάτες έχουν κακή φήμη «πιθανότατα επειδή συνήθως είναι πιο παχυντικές», λέει η Νίσεβιτς. «Ακόμα και όταν μαγειρεύονται είναι άνοστες, οπότε οι άνθρωποι τείνουν να βασίζονται σε διάφορα συνοδευτικά για να ενισχύσουν τη γεύση», τονίζει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις απολαμβάνετε όμως. Στην πραγματικότητα, οι λευκές πατάτες είναι μια μεγάλη πηγή καλίου, ειδικά αν αφήσετε τη φλούδα πάνω τους. «Οι λευκές πατάτες είναι μία από τις κορυφαίες πηγές καλίου στην αμερικανική δίαιτα», λέει η Νίσεβιτς.

Για να διατηρήσετε τα οφέλη της λευκής πατάτας χωρίς να τις κάνετε παχυντικές, η Νίσεβιτς συνιστά να τις συνοδεύτετε με γιαούρτι ή μπαχαρικά.

«Αν επιλέξετε έναν πιο παχυντικό τρόπο για να απολαύσετε τις λευκές πατάτες, αντισταθμίστε το γεύμα σας με άπαχα κρέατα και θρεπτικά φυτικά λαχανικά», λέει.

«Οι πατάτες είναι πηγή υδατανθράκων και για τους περισσότερους αθλητές αντοχής, οι υδατάνθρακες είναι μια μεγάλη πηγή ενέργειας τόσο πριν από μια προπόνηση όσο και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς βοηθάνε στην αποκατάσταση των αποθεμάτων γλυκογόνου μετά την προπόνηση», καταλήγει η Νίσεβιτς.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Και οι δύο τύποι πατάτας εντάσσονται στις υγιεινές διατροφές. Γι ‘αυτό απλά επιλέξτε τις αγαπημένες σας και αποφύγετε να τις συνδυάσετε με με πρόσθετο λίπος, αλάτι ή ζάχαρη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ