Εγκυμοσύνη: Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με τη μελλοντική υγεία της καρδιάς των γυναικών


Μια νέα μελέτη βρίσκει ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της προεκλαμψίας της επιπλοκής της εγκυμοσύνης και της μελλοντικής καρδιακής προσβολής, ακόμη και σε νεότερες γυναίκες. Δανοί ερευνητές βρήκαν τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε μόλις επτά χρόνια μετά τον τοκετό. Οι κίνδυνοι συνέχισαν να αυξάνονται περισσότερο από 20 χρόνια αργότερα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 26 Ιανουαρίου στο European Journal of Preventive Cardiology.

 

Προεκλαμψία της επιπλοκής της εγκυμοσύνης

Η προεκλαμψία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση όταν μια έγκυος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα που υποδηλώνουν νεφρική βλάβη (πρωτεϊνουρία) ή άλλα σημάδια βλάβης οργάνων. «Ο υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μετά την προεκλαμψία εκδηλώνεται σε νεαρές ηλικίες και νωρίς μετά τον τοκετό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Sara Hallum, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Αυτό δείχνει ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών σε προσβεβλημένες γυναίκες δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τη μέση ηλικία, όταν θα γίνουν επιλέξιμες για συμβατικά προγράμματα καρδιαγγειακού προσυμπτωματικού ελέγχου», δήλωσε ο Hallum σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά μητρώα στη Δανία από το 1978 έως το 2017. Ομαδοποίησαν περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες σε εκείνες που είχαν μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες που επιπλέκονταν από προεκλαμψία και σε εκείνες που δεν είχαν ιστορικό διαταραχής υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όλες ήταν απαλλαγμένες από καρδιαγγειακή νόσο πριν από την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν το πολύ για 39 χρόνια για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. «Αυτό μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε ακριβώς πότε εμφανίζεται η καρδιαγγειακή νόσος σε γυναίκες με και χωρίς προεκλαμψία και να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες χρονικές περιόδους παρακολούθησης», είπε ο Hallum.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι έως και 2% όσων είχαν προεκλαμψία στην πρώτη τους εγκυμοσύνη είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό εντός δύο δεκαετιών από τον τοκετό. Αυτό σε σύγκριση με έως και 1,2% των μη προσβεβλημένων γυναικών. Οι διαφορές στον κίνδυνο έγιναν εμφανείς επτά χρόνια μετά τον τοκετό, είπαν οι ερευνητές. «Μια επίπτωση 2% οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως το κόστος μιας εγκυμοσύνης που περιπλέκεται από προεκλαμψία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη νεαρή ηλικία αυτών των γυναικών όταν αρρωσταίνουν [κάτω των 50 ετών]», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι συνολικά, οι γυναίκες με προεκλαμψία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μέσα σε 10 χρόνια από τον τοκετό σε σχέση με τις αντίστοιχές τους χωρίς προεκλαμψία. Είχαν επίσης τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτές οι γυναίκες εξακολουθούσαν να έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερα από 20 χρόνια μετά τη γέννηση των μωρών τους.

Οι ερευνητές το αναλύουν επίσης κατά ηλικία, διαπιστώνοντας ότι σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών με ιστορικό προεκλαμψίας, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν πενταπλάσιος και το εγκεφαλικό τριπλάσιο, σε σύγκριση με γυναίκες παρόμοιας ηλικίας που δεν είχαν προεκλαμψία. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιαγγειακή νόσος σε άτομα με ιστορικό προεκλαμψίας φαίνεται να επιμένει σε όλη την ενήλικη ζωή.

Παγκοσμίως, έως και το 8% των κυήσεων περιλαμβάνουν προεκλαμψία. Η πρωτεΐνη στα ούρα και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμφανιστούν μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και ναυτία. «Οι γυναίκες μπορεί να τα μπερδέψουν ως «φυσιολογικά» συμπτώματα εγκυμοσύνης και επομένως να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια μέχρι να γίνει σοβαρή η κατάσταση», είπε ο Hallum. «Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα».

Η εγκυμοσύνη και ο χρόνος μετά τον τοκετό είναι μια ευκαιρία για τον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, είπε ο Hallum. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 και εκείνες που την είχαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών για παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια», συμβουλεύει ο Hallum.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ