Γιατί η μείωση του πληθωρισμού θα αργήσει


Τα στοιχεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, τα οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται για τεχνικούς λόγους να εξακολουθήσουν να προκαλούν έκπληξη.

Παρά ταύτα, είναι απίθανο να αλλάξουν τη γενικότερη εικόνα. Κι αυτό σημαίνει πως ο δείκτης είναι πιθανό να έχει ξεπεράσει το σημείο κορύφωσής του στην ευρωζώνη και στις περισσότερες χώρες-μέλη της. Το σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία πλέον εξασθενεί. Ο ρυθμός του πληθωρισμού εκτινάχθηκε σε διψήφιο ποσοστό στα περισσότερα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια του 2022. Κύριοι παράγοντες η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Από τα τέλη του καλοκαιριού οι τιμές –και κυρίως αυτές του φυσικού αερίου– άρχισαν να υποχωρούν. Οι τιμές της ενέργειας, που αφορούν το καταναλωτικό κοινό, πρόκειται να επιβραδυνθούν πρώτα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός πιθανότατα να έχει κάποια περιθώρια περαιτέρω ανόδου, επειδή η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους εισροών από τους παραγωγούς στους πελάτες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Συνολικά αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 4% σε ετήσια βάση μέχρι τα τέλη του 2023 και στο 2,4% το 2024.

Υπάρχουν, πάντως, και ανά χώρα διαφορές. Οι αρμόδιες εθνικές στατιστικές υπηρεσίες θα δημοσιεύσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου για την ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της από Δευτέρα έως Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα. Οι εξελίξεις των τιμών είναι πιθανό να διαφέρουν μεταξύ των μεγάλων χωρών. Ειδικότερα, στη Γερμανία με μια εφάπαξ παρέμβαση η κυβέρνηση εξόφλησε τις δόσεις Δεκεμβρίου των νοικοκυριών για το φυσικό αέριο και τη θέρμανση.

Λόγω τεχνικών παραγόντων, το πλήρες αποτύπωμα της κίνησης αυτής δεν εμφανίστηκε στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της στατιστικής υπηρεσίας. Ωστόσο, πιθανώς ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την πτώση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στη Γερμανία.

Ο αντίκτυπος της ανάσχεσης στην αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα (αλλά εν μέρει θα εφαρμοστεί μόνο αναδρομικά), θα είναι πιθανότατα πολύ μικρότερος. Έτσι, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αναθερμανθεί ξανά τον Ιανουάριο. Τέλος, στη Γαλλία η κυβέρνηση είχε παρέμβει από νωρίς για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά. Ωστόσο, στις αρχές του 2023 τα ανώτατα όρια για το φυσικό αέριο, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, θα αυξηθούν κατά 15%. Η έκπτωση στα καύσιμα κίνησης κατά 10 λεπτά/λίτρο τον Δεκέμβριο δεν θα ισχύει τον Ιανουάριο. Συνολικά, ο πληθωρισμός στη Γαλλία πιθανότατα θα αυξηθεί στην αρχή του έτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ