Mental Boost: 6 εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία σε μόλις 10 λεπτά


Πολλοί από εμάς την ημέρα μπορεί να κάνουμε μια βουτιά όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Ή κάτι μπορεί να πυροδοτήσει μια ανάμνηση που μπορεί να δει την ηλιοφάνεια να εξαφανίζεται κάτω από ένα σκοτεινό σύννεφο. Μπορεί να έχει προκληθεί από κάτι όπως η οργή του δρόμου, το εργασιακό άγχος ή μια διαμάχη με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Ή μπορεί να είναι νεύρα πριν από ένα τρομακτικό γεγονός ή μια ξαφνική κρίση θλίψης, αλλά όταν η ψυχική σας υγεία παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο, μπορεί να είναι δελεαστικό να εγκαταλείψετε κάθε ελπίδα και να δηλώσετε ότι η μέρα σας έχει καταστραφεί.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιώντας πρακτικές και ψυχολογικές τεχνικές μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε τη σκέψη σας και να επαναφέρετε το χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Και δεν χρειάζεται να είναι μια μακρά διαδικασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λίγα μόνο λεπτά μπορούν να σας επαναφέρουν σε καλό δρόμο. Δείτε τι είχαν να πουν για το πώς να φτιάξετε τη διάθεσή σας σε 10 λεπτά ή λιγότερο.

Καταπολεμήστε την απογοήτευση με ευγνωμοσύνη

«Την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε βαριεστημένοι ή απογοητευμένοι από την καθημερινή καθημερινότητα, μετατρέψτε το «πρέπει να» σε «φτάνω», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Anna Mathur, η οποία διευθύνει το podcast The Therapy Edit. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε, «Πρέπει να πάω στο γυμναστήριο» σε «Πρέπει να πάω στο γυμναστήριο επειδή είμαι σωματικά ικανός» ή μετατρέψτε το «πρέπει να πάω στη δουλειά» σε «πάω στη δουλειά, ενώ δεν πηγαίνουν όλοι». «Αυτό το tweak όχι μόνο καλωσορίζει ένα θερμό κύμα ευγνωμοσύνης που φέρνει χαρά, αλλά εφιστά την προσοχή σας στα προνόμια που μπορεί συχνά να θεωρείτε δεδομένα», εξηγεί ο Mathur. «Η ευγνωμοσύνη φέρνει ισορροπία στα αρνητικά συναισθήματα, χτίζοντας ανθεκτικότητα και ενισχύοντας την ευτυχία».

Βρείτε το κουράγιο σας

Όταν τα νεύρα σας πιέζουν, χρησιμοποιήστε μια ανάμνηση μιας εποχής που ήσασταν γενναίοι για να σας εμπνεύσουν. «Κάθε μικρή πράξη θάρρους, σε οποιοδήποτε μέρος της ζωής σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αυτοπεποίθησή σας. Όταν αισθάνεστε φοβισμένοι, βρείτε ξανά αυτό το θάρρος και θα σας δώσει δύναμη», λέει η Rosie Nice, συγγραφέας του The Magic Happens in the Silence, ενός οδηγού για την τέχνη της αναστοχαστικής προπόνησης. «Έφυγα από ένα κτίριο μια φορά, πριν από χρόνια σε μια εκδήλωση ομαδικής κατασκευής. Με τρόμαξε, αλλά βρήκα κουράγιο κάπου μέσα μου. Όποτε νιώθω νευρικός τώρα, χρησιμοποιώ το θάρρος που βρήκα τότε για να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τους φόβους μου».

Γειώστε τον εαυτό σας στην πραγματικότητα

«Όταν μπαίνουμε σε μια ανήσυχη σκέψη, είμαστε πολύ στο κεφάλι μας και μια γρήγορη άσκηση γείωσης μπορεί να μας βοηθήσει να επαναφέρουμε τις αισθήσεις μας», λέει η Δρ Έλενα Τουρώνη, σύμβουλος ψυχολόγος και συνιδρύτρια της Chelsea Psychology Clinic. «Σταματήστε αυτό που κάνετε και αναφέρετε πέντε πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να δείτε, τρία πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε». Η τεχνική του έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως λέει «βελτιωμένος ύπνος, καλύτερη ανοσία και φυσική τόνωση της διάθεσης».

Κάντε ένα μασάζ ποδιών

«Το μασάζ ποδιών μπορεί να είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να τονώσετε τη διάθεσή σας εάν αισθάνεστε χαμηλά», λέει ο Δρ Paul Ettlinger, GP στο The London General Practice. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάτε εθελοντικά σε σπα για να φροντίσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. «Πάρτε μια μπάλα του γκολφ, μπάλα του τένις ή ακόμα και ένα πορτοκάλι και τρίψτε το πόδι σας πάνω του. Αυτό θα ενεργοποιήσει το νευρικό σας σύστημα και θα απελευθερώσει ενδορφίνες που ενισχύουν τη διάθεση. Το μασάζ διαφόρων σημείων πίεσης στο πόδι σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος».

Απευθυνθείτε σε έναν φίλο

Όλοι έχουμε τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε τακτικά όταν αισθανόμαστε χαμηλοί, αλλά γιατί να μην προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον με τον οποίο μπορεί να έχετε χάσει την επαφή; Όχι για να φωνάζετε για τα προβλήματά σας, αλλά για να απολαύσετε την αίσθηση της επανασύνδεσης. «Δεν χάνουμε συχνά εσκεμμένα επαφή με τους ανθρώπους, απλώς δεν βρίσκουμε πάντα τον χρόνο», λέει η ψυχολόγος Δρ Audrey Tang. “Απλώς μετακινηθείτε προς τα κάτω στις επαφές σας και καλέστε κάποιον, το πιθανότερο είναι ότι θα χαρεί να σας ακούσει.” Εάν δεν είστε έτοιμοι να συνομιλήσετε από το μπλε, στείλτε τους ένα μήνυμα αντ ‘αυτού, προσθέτει. μην το αφήσεις αυτό να σε σταματήσει».

Ενεργοποιηθείτε

Αντί να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη μέθοδο για να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, ίσως είναι καλύτερα να πετάξετε το βιβλίο κανόνων από το παράθυρο και να επιδοθείτε σε μια διασκεδαστική, δυναμωτική δραστηριότητα για 10 λεπτά. «Λατρεύετε τη μουσική; Δυναμώστε το στερεοφωνικό του σπιτιού σας και χορέψτε όσο πιο δυνατά μπορείτε σαν τρελός για εννέα λεπτά – πρέπει να κρατήσετε ένα λεπτό για να φτιάξετε τα άγρια μαλλιά σας», λέει η θεραπεύτρια Kendall Roach στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας digital-first Babylon. Η επιλογή εξαρτάται από εσάς. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επαναφορτίσετε την μπαταρία σας σε 10 λεπτά γιατί όχι μόνο θα σας αναζωογονήσει πραγματικά και θα σας δώσει ενέργεια, αλλά θα σας ενδυναμώσει επίσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ