Βιταμίνη Κ: Εμβολιασμός βιταμίνης Κ και γιατί το μωρό σας την χρειάζεται;


Η χορήγηση βιταμίνης Κ κατά τη γέννηση είναι σημαντική για τα βρέφη για να βοηθήσουν το αίμα τους να πήξει κανονικά. Τα βρέφη γεννιούνται με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αιμορραγίας. Οι παιδίατροι συστήνουν ένα εμβόλιο βιταμίνης Κ κατά τη γέννηση για κάθε βρέφος γιατί είναι ασφαλές και απαραίτητο. Μην ξεχνάμε, ότι η γέννηση είναι μια πολυάσχολη περίοδος γεμάτη συναισθήματα, ζύγισμα και μέτρηση και γνωριμία με το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Σε κανέναν γονιό δεν αρέσει η ιδέα η υγεία του μωρού του να μην είναι άριστη. Όμως τα μωρά χρειάζονται βιταμίνη Κ επειδή δεν λαμβάνουν πολλή βιταμίνη Κ από τον γονέα που γεννά και τα έντερά τους δεν περιέχουν ακόμη βακτήρια που μπορούν να παράγουν βιταμίνη Κ.

Τα μωρά που δεν λαμβάνουν βιταμίνη Κ κατά τη γέννηση διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ, μια δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγική διαταραχή, για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μώλωπες ή αιμορραγία σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος, αλλά σχεδόν το ήμισυ της αιμορραγίας λόγω έλλειψης βιταμίνης Κ περιλαμβάνει αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι μια θρεπτική ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα για να πήξει το αίμα και να σταματήσει την αιμορραγία . Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Παράγεται επίσης από βακτήρια στο έντερο. Ωστόσο, η βιταμίνη Κ δεν μοιράζεται εύκολα μεταξύ του γονέα που γεννά και του βρέφους, ακόμη και μέσω του μητρικού γάλακτος. Τα έντερα των νεογνών δεν έχουν ακόμη πολλά βακτήρια, επομένως δεν μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη Κ από μόνα τους μέχρι να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ

Όταν ένα μωρό δεν έχει αρκετή βιταμίνη Κ, το αίμα του δεν πήζει και το σώμα του δεν μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία. Μπορεί να αιμορραγούν εσωτερικά ή εξωτερικά. Ένα μωρό μπορεί να αναπτύξει VKDB τις πρώτες 24 ώρες της ζωής του, την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση ή κάποια στιγμή μεταξύ της δεύτερης εβδομάδας και των έξι μηνών της ζωής του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ