Άνοια: Η τεχνολογία gaming χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας


Η έρευνα δείχνει ότι η απάθεια είναι μια σημαντική πρόκληση για τα άτομα που ζουν με άνοια. Χάνουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, κάτι που έχει τεράστια επίδραση στη συναισθηματική και σωματική τους ευεξία. Αυτό καθιστά τη διαταραχή πολύ πιο δύσκολη στη θεραπεία. Ο Andrus on Hudson, που εδρεύει στο Hastings-on-Hudson της Νέας Υόρκης, εξυπηρετεί και φροντίζει άτομα που έχουν διάφορους τύπους άνοιας. Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές και οι κάτοικοι είναι οι αρνητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν όταν υπάρχουν διακοπές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και τη νύχτα.

Αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν διέγερση και περιπλάνηση. Ενώ το AOH χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές για να παρέχει φροντίδα σε αυτούς τους κατοίκους, όπως η ανταπόκριση σε αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές, είναι σημαντικό για τους φροντιστές να επεκτείνουν την “εργαλειοθήκη” για αυτόν τον ειδικό πληθυσμό, δήλωσε η Andruette “Kerry” Beckford, RN, διευθύντρια νοσηλευτικής στο AOH. «Εκτός από τον ισχυρό προγραμματισμό ψυχαγωγικής θεραπείας, τα εργαλεία μέσα στο κιτ είναι αποτελεσματικά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, όπως να βλέπουν οι κάτοικοι τηλεόραση ή παρόμοιες προσεγγίσεις για να βοηθήσουν στη μείωση της αρνητικής συμπεριφοράς», εξήγησε. “Ωστόσο, αυτά δεν απασχολούν πάντα πλήρως τον κάτοικο.”

Για να βοηθήσει στην πρόκληση, η AOH στράφηκε στην Tover με έδρα την Ολλανδία, μια εταιρεία τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης που εστιάζει σε άτομα που αντιμετωπίζουν γνωστικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν άνοια και νοητικές αναπηρίες. Η Tover διαθέτει στην αγορά το Tovertafel, ένα τραπέζι τυχερών παιχνιδιών για άτομα με γνωστικές αναπηρίες. «Όταν το Tovertafel ήρθε στην προσοχή μας, υπήρχε μια θετική αντίληψη από την ομάδα φροντίδας», θυμάται ο Beckford. «Ως εκ τούτου, ήθελαν να το δουν σε δράση για να μετρήσουν την πραγματική του αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα της χρήσης του με τους κατοίκους σε τακτική βάση».

Η AOH εγκατέστησε το Tovertafel στο πάτωμα φροντίδας μνήμης για να επεκτείνει την εργαλειοθήκη των πόρων για τους φροντιστές. Η εγκατάσταση ήταν σχετικά εύκολη και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την ομάδα πληροφορικής και συντήρησης βελτιώθηκε με λίγες προκλήσεις, ανέφερε ο Beckford. «Αυτό βοήθησε να διασφαλιστεί ότι το Tovertafel εφαρμόστηκε με προσεκτικό τρόπο και προσανατολίστηκε προς εκείνους τους κατοίκους που πιστεύαμε ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνολογία», είπε.

«Υπήρχαν προγραμματισμένες ώρες για τους κατοίκους να βιώσουν το Tovertafel με την ομάδα φροντίδας – και από την αρχή η τεχνολογία ήταν επιτυχημένη», συνέχισε. «Οι κάτοικοι που το χρησιμοποιούσαν ασχολήθηκαν και συμμετείχαν με θετικούς τρόπους που η ομάδα φροντίδας δεν περίμενε». Μερικοί κάτοικοι που ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να ασχοληθούν συμμετείχαν χρησιμοποιώντας τα χέρια τους και παρείχαν θετική προφορική ανατροφοδότηση. Ορισμένοι από τους κατοίκους εμφάνιζαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα αναταραχής σε περιόδους που ήταν πιο πιθανό, καθώς παρέμεναν βυθισμένοι στα προγράμματα.

Είναι ακόμη νωρίς για ποσοτικά δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα της υγείας, αλλά η Beckford προσφέρει μια σύνοψη του αντίκτυπου της τεχνολογίας στους κατοίκους της. «Αρχικά παραγγείλαμε ένα Tovertafel για το πάτωμα φροντίδας μνήμης, αλλά γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι οι κάτοικοί μας θα απολάμβαναν και θα επωφεληθούν από τα παιχνίδια», θυμάται. «Ως εκ τούτου, αγοράσαμε ένα Tovertafel για κάθε όροφο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους τέσσερις συνολικά. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει επίσης με καταστάσεις απάθειας, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική ευεξία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ