Υγεία ρύπανση: Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την κυκλοφοριακή ρύπανση


Χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα ως μεταφορικά μέσα για να φτάσουμε στις δουλειές μας, στα σχολεία μας, να κάνουμε δουλειές και πολλά άλλα. Ζώντας σε έναν κόσμο γεμάτο κίνηση, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στη ρύπανση. Το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας ηγήθηκαν μιας μελέτης που έδειξε πώς η οδική ρύπανση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας μετά από λίγες μόνο ώρες.

Τι βρήκε η μελέτη;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Environmental Health , αποκάλυψε ότι ακόμη και μια δίωρη έκθεση στη ρύπανση ή στα καυσαέρια ντίζελ, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργεί. Για πολλές δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να προστατεύεται από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτή η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο, παρέχει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γνώσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 σωματικά υγιείς συμμετέχοντες και στη συνέχεια τους παρουσίασε στιγμιαία την εξάτμιση ντίζελ και τον φιλτραρισμένο αέρα σε ένα εργαστήριο σε διάφορες χρονικές στιγμές. Οι ερευνητές υπολόγισαν την εγκεφαλική δραστηριότητα πριν από την έκθεση και επίσης μετά, χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο έκθεσης της ρύπανσης του αέρα της UBC που διαθέτει υπερσύγχρονο θάλαμο έκθεσης που μιμείται μια πραγματική μολυσμένη περιοχή. Η εξάτμιση ντίζελ που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν φρεσκοφτιαγμένη εξάτμιση που αραιώθηκε και παλαιώθηκε. Παρατηρώντας τις αλλαγές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου (DMN), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένη λειτουργική συνδεσιμότητα σε πολλές περιοχές του DMN μετά την έκθεσή τους στα καυσαέρια ντίζελ, σε αντίθεση με τον φιλτραρισμένο αέρα. «Γνωρίζουμε ότι η αλλαγμένη λειτουργική συνδεσιμότητα στο DMN έχει συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική απόδοση και συμπτώματα κατάθλιψης, επομένως είναι ανησυχητικό να βλέπουμε την κυκλοφοριακή ρύπανση να διακόπτει αυτά τα ίδια δίκτυα», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jodie Gawryluk.

Τι μπορούμε να κάνουμε για προστασία;

Ζώντας στον σημερινό κόσμο, είναι αδύνατο να μείνεις εντελώς μακριά από τη ρύπανση. Ωστόσο, μπορούμε σίγουρα να λάβουμε μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των καυσαερίων ντίζελ. Ευτυχώς, η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ο Δρ Carlsten σημείωσε ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο μόνιμες εάν εκτεθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνιστά στον κόσμο να έχει τις αισθήσεις του και να προσπαθεί να μειώσει την έκθεση του στη ρύπανση.

Η μελέτη συνιστά επίσης να μην κατεβάζετε τα παράθυρα κατά την οδήγηση, ειδικά στην κίνηση. Είναι επίσης σημαντικό το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας να ελέγχεται συνεχώς για να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί σωστά. Εάν κάνετε έναν περίπατο ή κάνετε ποδήλατο σε μια περιοχή με πολύ κόσμο, μπορεί να είναι χρήσιμο να βρείτε μια λιγότερο πυκνοκατοικημένη διαδρομή για να αποφύγετε τη ρύπανση. Αν και αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στις γνωστικές λειτουργίες, υπάρχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα που πρέπει να μελετηθούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ