Αυτόματος μηχανισμός για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών


Τις διαδικασίες για την επέκταση των αντικειμενικών αξιών καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας ξεκινούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του πρώτου εξαμήνου οι εκτιμητές θα παραδώσουν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, απ’ όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες:

• Σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος.

• Σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα.

• Σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα.

• Και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία –εξ ου και ότι είναι σχεδόν ακατοίκητες–, συνεπώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων, ο προσδιορισμός της αξίας και ως εκ τούτου των τιμών ζώνης καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτομάτως και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ