Κάπνισμα: Τι έδειξε η έρευνα για το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Τα βρέφη που εκτίθενται στο κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες από πέντε φορές πιθανότητες να πεθάνουν απροσδόκητα σε σύγκριση με τα μωρά των μη καπνιστών, λέει μια νέα μελέτη.

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

“Το μήνυμα είναι απλό. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ξαφνικού απροσδόκητου βρεφικού θανάτου”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Barbara Ostfeld, διευθύντρια προγράμματος του Κέντρου SIDS του New Jersey και καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson στο New Brunswick. N.J. «Όλοι όσοι σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες έχουν έναν πολύ σημαντικό λόγο για να σταματήσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο Ostfeld σε σχολικό δελτίο τύπου.

Κάθε χρόνο, περίπου 3.400 ξαφνικοί απροσδόκητοι θάνατοι βρεφών (SUID) συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο του βρέφους. Περιλαμβάνουν εκείνα που αποδίδονται στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), εκείνα που δεν έχουν άμεσα προφανή αιτία, καθώς και εκείνα που προκαλούνται από τυχαία ασφυξία. Η ανάλυση Rutgers μελέτησε το SUID σε βρέφη που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 3,3 εκατομμυρίων γεννήσεων από λευκές γυναίκες και περισσότερων από 857.000 γεννήσεων από μαύρες γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία γέννησης και θανάτου που διατηρούνται από το CDC για το 2012 έως το 2013 για βρέφη που γεννήθηκαν μεταξύ 24 και 42 εβδομάδων κύησης. Και περιελάμβαναν περιπτώσεις SUID στις οποίες το βρέφος πέθανε μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και έγινε νεκροψία. Ενώ ένα μικρότερο ποσοστό μαύρων από τις λευκές μητέρες ανέφερε κάπνισμα, ο κίνδυνος SUID αυξανόταν με τη διάρκεια του καπνίσματος και στις δύο φυλές, αυξανόμενος με κάθε τρίμηνο ενδομήτριας έκθεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ένα ποσοστό SUID 0,34 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων για βρέφη λευκών μητέρων που δεν κάπνιζαν ποτέ και 2,33 για βρέφη σταθερών καπνιστών. Περίπου το 16% των λευκών μητέρων των επιζώντων βρεφών κάπνιζε είτε κατά τη διάρκεια είτε πριν από την εγκυμοσύνη, ενώ περίπου το 50% των λευκών μητέρων των θυμάτων SUID κάπνιζε.

Για τις μαύρες γυναίκες που δεν κάπνιζαν ποτέ, το ποσοστό SUID ήταν 1,07 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων. Αυτό αυξήθηκε στο 3,80 για τα βρέφη που γεννήθηκαν από εκείνα που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου το 10% των μαύρων μητέρων των επιζώντων βρεφών κάπνιζε είτε κατά τη διάρκεια είτε πριν από την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με σχεδόν το 25% των μητέρων μωρών που πέθαναν από SUID.

Μεταξύ των καπνιστών των οποίων τα βρέφη πέθαναν από SUID, το 78% των λευκών καπνιστών και το 67% των μαύρων καπνιστών κάπνιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ του καπνίσματος και του SUID, ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι η πλειονότητα όσων ήταν καπνίστριες σε οποιαδήποτε φυλετική ομάδα συνέχισαν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Thomas Hegyi, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου SIDS του New Jersey και καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson.

«Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές με το κόψιμο του καπνίσματος και υποδηλώνει ότι υπάρχει εθνική ανάγκη για πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις καθώς και καλύτερη πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες», είπε ο Hegyi στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ