Ιοί ΠΟΥ: 8 ιοί που πρέπει να έχετε κατά νου σύμφωνα με τον ΠΟΥ


Με το COVID-19 να έχει ανατρέψει τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί τώρα για άλλους οκτώ ιούς. Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες του οργανισμού ενημερώνουν τη λίστα με τους παγκόσμιους παθογόνους προτεραιότητάς τους για να αντιμετωπίσουν τους ιούς για να κρατήσουν τον κόσμο σε επιφυλακή και σχεδιάζει να τη δημοσιεύσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Η στόχευση παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας και οικογενειών ιών για έρευνα και ανάπτυξη αντιμέτρων είναι απαραίτητη για μια γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας και της πανδημίας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, Δρ Μάικλ Ράιαν τον Νοέμβριο του 2022. «Χωρίς σημαντικές επενδύσεις Ε&Α πριν από την πανδημία του Covid-19, δεν θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ». Αν και ο COVID-19 εξακολουθεί να είναι η κορυφαία προτεραιότητα ανησυχίας, ο ΠΟΥ αναμένει να εκπαιδεύσει το έθνος σχετικά με άλλους ιούς για να μας κρατήσει προετοιμασμένους. Εδώ είναι οκτώ ιοί που πρέπει να προσέξετε:

  • Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό

Αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ιογενή αιμορραγικό πυρετό και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 40%. Συνήθως μεταδίδεται από τα τσιμπούρια και τα ζώα ζώων στον άνθρωπο και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι επίσης δυνατή από την επαφή με το αίμα, τις εκκρίσεις και άλλα.

  • Έμπολα

Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κόπωση, διάρροια, έμετο και σοβαρή αιμορραγία και μώλωπες. Αν και είναι αρκετά σπάνιος, τα κρούσματα εμφανίζονται συχνά στην Αφρική, κυρίως σε ζώα.

  • Μάρμπουργκ

Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τους ιούς μέσω άμεσης επαφής μέσω σωματικών υγρών από ένα μολυσμένο άτομο.

  • Πυρετός Lassa

Ο πυρετός Lassa είναι ένας οξύς ιός που προκαλείται από κοινούς αφρικανικούς αρουραίους. Σήμερα βρίσκεται σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

  • Mers

Ο MERS, συντομογραφία του κορωνοϊού με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), είναι ένας αναπνευστικός ιός που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από τις καμήλες dromedary.

  • Ιός Nipah

Ο ιός Nipah είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να εξαπλωθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια έως θανατηφόρα συμπτώματα, ακόμη και μέχρι θανάτου.

  • Πυρετός της κοιλάδας Rift

Ο ιός, που βρίσκεται συνήθως σε ζώα στην υποσαχάρια Αφρική, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά ή ακόμα και με τσίμπημα κουνουπιών. Η μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει ακόμη εκτεθεί.

  • Ιός Ζίκα

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω των τσιμπημάτων κουνουπιών Aedes. Ο ιός συνήθως δεν είναι θανατηφόρος, αλλά εάν μολύνει μια έγκυο άτομο, μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία στα βρέφη και επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και αποβολή.

Μερικά συμπτώματα του ιού Ζίκα είναι πυρετός, εξάνθημα, μυϊκός πόνος και πονοκέφαλος. Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ