Εγκυμοσύνη: Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες


Μείζονες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός, θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως παράγοντες κινδύνου για τη γυναικεία καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό, λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου στο BMJ.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης σχετίζονται με καρδιακή νόσο

Οι πέντε επιπλοκές είναι: πρόωρος τοκετός (λιγότερο από 37 εβδομάδες κύησης), μικρό μωρό για την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, προεκλαμψία (διαταραχή αρτηριακής πίεσης), άλλες διαταραχές αρτηριακής πίεσης της εγκυμοσύνης και διαβήτης κύησης.

«Οι γυναίκες με δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάζονται για έγκαιρη προληπτική αξιολόγηση και μακροπρόθεσμη μείωση του κινδύνου για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ισχαιμικής καρδιακής νόσου», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Ο Δρ Κέισι Κραμπ, από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη, ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών βιώνουν μια δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, είπαν οι συγγραφείς στις σημειώσεις του φόντου. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως.

Για τη μελέτη, Αμερικανοί και Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια γυναίκες στη Σουηδία χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Ο καθένας είχε γεννήσει ένα μόνο ζωντανό βρέφος μεταξύ 1973 και 2015 σε μέση ηλικία 27 ετών. Χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές παρακολούθησαν περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων από την ημερομηνία τοκετού έως το 2018. Αυτός ήταν ένας μέσος χρόνος παρακολούθησης 25 ετών.

Εξέτασαν την ηλικία της μητέρας, τον αριθμό των παιδιών, την εκπαίδευση, το εισόδημα, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ή υψηλής χοληστερόλης. Η καρδιακή νόσος διαγνώστηκε σε περισσότερες από 83.000 – ή σχεδόν 4% – των γυναικών σε μέση ηλικία 58 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα 10 χρόνια μετά τον τοκετό, τα σχετικά ποσοστά καρδιακών παθήσεων αυξήθηκαν 1,7 φορές σε όσους είχαν ιστορικό πρόωρου τοκετού και 1,5 φορές σε γυναίκες με προεκλαμψία. Επιπλέον, διπλασιάστηκαν σε γυναίκες με άλλες διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξήθηκε 1,3 φορές σε άτομα με διαβήτη κύησης και 1,1 φορές σε εκείνα που γέννησαν ένα μικρό για την ηλικία κύησης βρέφος.

Οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει αρκετές ανεπιθύμητες εκβάσεις εγκυμοσύνης εμφάνισαν περαιτέρω αυξήσεις στον κίνδυνο. Αυτοί οι κίνδυνοι παρέμειναν σημαντικά αυξημένοι 30 έως 46 χρόνια μετά τον τοκετό. Εξηγήθηκαν μόνο εν μέρει από κοινούς γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες μέσα στις οικογένειες, σημείωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια άμεση σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ