Κύηση: Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Κύηση: Οι γυναίκες που εμφανίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε μείζονες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και της προεκλαμψίας, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό, διαπιστώνει μελέτη από τη Σουηδία, που δημοσιεύεται σήμερα στο The BMJ. Οι ερευνητές λένε ότι όλες οι μείζονες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως παράγοντες δια βίου κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθεια και ότι στις γυναίκες θα πρέπει να προσφέρεται η κατάλληλη φροντίδα για να προλάβουν την ανάπτυξή της. Η καρδιοπάθεια είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά στενεύουν ή αποφράσσονται και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Οι δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με υψηλότερους μελλοντικούς κινδύνους καρδιακής νόσου. Όμως, παρόλο που σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών βιώνει μια δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής του ηλικίας, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει περισσότερες από μία εκβάσεις στην ίδια ομάδα γυναικών, γεγονός που εμποδίζει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ και τη Σουηδία ξεκίνησαν να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ πέντε σημαντικών δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων κινδύνων ισχαιμικής καρδιακής νόσου στις μητέρες. Εντόπισαν 2.195.266 γυναίκες στη Σουηδία, σε μέση ηλικία 27 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, οι οποίες γέννησαν ένα μόνο ζωντανό βρέφος μεταξύ 1973 και 2015. Χρησιμοποιώντας πανεθνικά ιατρικά αρχεία, στη συνέχεια παρακολούθησαν τις περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιακής νόσου από την ημερομηνία του τοκετού έως τον Δεκέμβριο του 2018 (μέσος χρόνος παρακολούθησης 25 έτη, έως και 46 έτη κατ’ ανώτατο όριο). Οι πέντε κύριες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης που ενδιέφεραν ήταν ο πρόωρος τοκετός (λιγότερο από 37 εβδομάδες κύησης), το μικρό μέγεθος για την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, η προεκλαμψία, άλλες διαταραχές της αρτηριακής πίεσης της εγκυμοσύνης και ο διαβήτης κύησης. Λαμβάνονταν υπόψη και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, ο αριθμός των παιδιών, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ή υψηλής χοληστερόλης. Συνολικά, η ισχαιμική καρδιοπάθεια διαγνώστηκε σε 83.881 (3,8%) γυναίκες σε μέση ηλικία 58 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που βίωσαν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Για παράδειγμα, στα 10 έτη μετά τον τοκετό, τα σχετικά ποσοστά ισχαιμικής καρδιοπάθειας ήταν διπλάσια σε γυναίκες με άλλες υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης (46 επιπλέον περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρωποέτη), 1,7 φορές σε εκείνες με πρόωρο τοκετό (19 επιπλέον περιπτώσεις ανά 100.000), 1,5 φορές σε εκείνες με προεκλαμψία (12 επιπλέον περιπτώσεις ανά 100.000), 1,3 φορές σε εκείνες με διαβήτη κύησης και 1,1 φορές σε εκείνες που γέννησαν ένα μικρό για την ηλικία κύησης βρέφος, μετά από προσαρμογή για όλους τους άλλους παράγοντες. Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν διάφορες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση του κινδύνου. Στα 10 έτη μετά τον τοκετό, τα ποσοστά ισχαιμικής καρδιοπάθειας με 1, 2 ή 3 ή περισσότερες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης ήταν 1,3 φορές, 1,8 φορές και 2,3 φορές (20, 34 και 58 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρωποέτη), αντίστοιχα. Τα περισσότερα σχετικά ποσοστά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρέμειναν σημαντικά αυξημένα (1,1 έως 1,5 φορές) ακόμη και 30-46 χρόνια μετά τον τοκετό και εξηγούνταν μόνο εν μέρει από κοινούς γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες εντός των οικογενειών. Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία, και οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα η ισχαιμική καρδιοπάθεια να υποεκτιμάται ή το μη αναφερόμενο κάπνισμα της μητέρας, η παχυσαρκία ή άλλοι παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά τους.

Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος του δείγματος που βασίζεται σε εξαιρετικά πλήρη εθνικά δεδομένα γεννήσεων και ιατρικών μητρώων και η μακροχρόνια παρακολούθηση ωθούν τους ερευνητές να πουν ότι όλες οι μείζονες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως παράγοντες δια βίου κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο. “Οι γυναίκες με δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάζονται για έγκαιρη προληπτική αξιολόγηση και μακροπρόθεσμη μείωση του κινδύνου, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ισχαιμικής καρδιοπάθειας”, καταλήγουν.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ