ΠΟΥ καρκίνος: «Κλείνουμε το χάσμα φροντίδας: Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση»


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμμετέχει στη διεθνή κοινότητα που γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2023. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Κλείνουμε το χάσμα φροντίδας: Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση». Η φετινή εκστρατεία καλεί τους ομοϊδεάτες να ενωθούν καθώς οικοδομούνται ισχυρότερες συμμαχίες και νέες καινοτόμες συνεργασίες στον αγώνα κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας μείζονος ανησυχίας.

Οι αριθμοί είναι έντονοι. Περίπου 1,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Αφρική, με περίπου 700.000 θανάτους. Οι εκτιμήσεις δεδομένων δείχνουν μια σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο σε σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως έως το 2030, χωρίς επείγουσες και τολμηρές παρεμβάσεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι πιο συχνοί καρκίνοι στους ενήλικες περιλαμβάνουν:

  • καρκίνους του μαστού (16,5%),
  • του τραχήλου της μήτρας (13,1%),
  • του προστάτη (9,4%),
  • του παχέος εντέρου (6%)
  • και του ήπατος (4,6%),

συμβάλλοντας σχεδόν στο ήμισυ των νέων περιπτώσεις καρκίνου. Με σημαντικές προκλήσεις δεδομένων, η συχνότητα εμφάνισης του παιδικού καρκίνου στην υποσαχάρια Αφρική υπολογίζεται σε 56,3 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι η Αφρική θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από καρκίνο της παιδικής ηλικίας έως το 2050, απαιτώντας επιτακτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας, όπως έγινε για το νεαρό κορίτσι από τη Ρουάντα.

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να γιορτάσουμε ορισμένα επιτεύγματα που έχουμε κάνει ως περιοχή, σε επίπεδο χώρας. Δώδεκα χώρες της περιοχής έχουν έγκυρα εθνικά σχέδια ελέγχου του καρκίνου. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει έντεκα επιπλέον χώρες στην ανάπτυξη ή την ενημέρωση των Εθνικών Σχεδίων Ελέγχου του Καρκίνου, ευθυγραμμισμένα με τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τον καρκίνο σε συνδυασμό με την παρουσία δομών διακυβέρνησης σε κυβερνητικό επίπεδο για την εφαρμογή των σχεδίων κατά του καρκίνου.

Χώρες όπως η Γκάνα, η Σενεγάλη, η Ζάμπια και η Σενεγάλη έχουν αναπτύξει εθνικές κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για τον παιδικό καρκίνο. Είκοσι πέντε χώρες έχουν αναπτύξει και χρησιμοποιούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον καρκίνο. Η πολιτική βούληση παραμένει σημαντική για τη βελτίωση του τοπίου του καρκίνου. Η συμπερίληψη των φαρμάκων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας στο Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας στην Γκάνα και τη Ζάμπια είναι ένα καλό παράδειγμα. Μια τέτοια στρατηγική δράση θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο στις χώρες αυτές.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με το Childhood Cancer International για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε πιλοτικά τις οδηγίες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο. Είναι ευχάριστο να σημειωθεί η σταθερή αύξηση της εισαγωγής του εμβολιασμού HPV σε εθνικό επίπεδο κατά 51% των χωρών της περιοχής, αν και η κάλυψη παραμένει ανησυχητική στο 21%.

Επί του παρόντος, 16 χώρες έχουν εισαγάγει τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που βασίζονται σε υψηλές επιδόσεις σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ και σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η εισαγωγή υποτροφιών γυναικολογικής ογκολογίας για βελτιωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο Μαλάουι και τη Ζάμπια είναι αξιέπαινη και καινοτόμος.

Σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) για την καταγραφή του καρκίνου, δημιουργήσαμε τρία συνεργαζόμενα κέντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Κένυα και τη Νότια Αφρική. Τα κέντρα θα διευκολύνουν τη δημιουργία ικανοτήτων για το τοπικό προσωπικό και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δεδομένων για αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Παρά αυτά τα επιτεύγματα, εμπόδια παραμένουν στο δρόμο μας. Αυτά περιλαμβάνουν τη χαμηλή διαθεσιμότητα μητρώων καρκίνου με βάση τον πληθυσμό. περιορισμένη προαγωγή της υγείας· ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτογενούς πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού· η έλλειψη διαγνωστικών εγκαταστάσεων που αυξάνουν τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία. Η παροχή παρηγορητικής φροντίδας είναι σπάνια στην Αφρική, παρά τη σημαντική ανάγκη για αυτήν.

Η Αφρική διαθέτει μόνο το 3% των εγκαταστάσεων θεραπείας του καρκίνου στον κόσμο, με ακτινοθεραπεία διαθέσιμη σε μόλις 22 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, συμβάλλοντας σε πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Ενώνοντας φωνές και δράση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο: Επιλέγοντας υγιεινούς τρόπους ζωής, εμβολιαζόμαστε και κάνουμε τακτικό έλεγχο κατά των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι επιλέξιμες κόρες τους λαμβάνουν εμβόλια HPV.

Καλώ τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν/επικαιροποιήσουν εθνικά σχέδια ελέγχου του καρκίνου, να παράσχουν βιώσιμη χρηματοδότηση και να επενδύσουν στην καταγραφή του καρκίνου. Ενθαρρύνω τις κυβερνήσεις να ενσωματώσουν τη φροντίδα του καρκίνου στα βασικά πακέτα παροχών και στα εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας. Είναι επίσης κρίσιμο να διασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για ανθρώπινο δυναμικό, προσυμπτωματικό έλεγχο, διαγνωστικά και θεραπεία. Υπάρχει εξίσου ανάγκη να επεκταθεί η χρήση της ψηφιακής υγείας και να καθιερωθούν σχετικές εκπαιδεύσεις για το εργατικό δυναμικό του καρκίνου.

Τέλος, οι επιζώντες του καρκίνου μπορούν να δανείσουν τις φωνές τους ως υποστηρικτές για καλύτερες υπηρεσίες για τον καρκίνο. Ως άτομα με βιωμένη εμπειρία, θα πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό υπηρεσιών για τον καρκίνο σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό που ζητά ο ΠΟΥ είναι να ενωθούμε ενάντια στον καρκίνο και ας αναλάβουμε δράση για να κάνουμε πραγματικότητα την παγκόσμια υγεία για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου στην Αφρική.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ