Διασκέδαση: Να γιατί πρέπει να συνηθίσετε να διασκεδάζετε περισσότερο


Πότε ήταν η τελευταία φορά που αιωρηθήκατε πολύ ψηλά σε μια κούνια και ξεσπάσατε στα γέλια τόσο δυνατά που αρχίσατε να κλαίτε; Αν έχει περάσει καιρός από τότε που διασκεδάσατε έτσι, δεν είστε μόνοι. Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να αναρρώνουμε από τις αντικοινωνικές συνήθειες που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Και αυτές τις μέρες, γεγονότα εκτός του ελέγχου μας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας. Το περασμένο φθινόπωρο, το 76% των ενηλίκων που ρωτήθηκαν από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία δήλωσε ότι το άγχος από την πολιτική, τις φυλετικές σχέσεις, τη βία και τον πληθωρισμό έχει επηρεάσει την υγεία τους. Αναφέρουν ότι βιώνουν πονοκεφάλους, κόπωση, κατάθλιψη, νευρικότητα και εξάντληση.

Αλλά το αντίδοτο μπορεί να κρύβεται σε κοινή θέα. Το να κάνετε χώρο για περισσότερη διασκέδαση στη ζωή σας θα μπορούσε να εξουδετερώσει τόσο το άγχος όσο και την τάση να το ξεφύγετε κάνοντας ζώνες στο διαδίκτυο. Η αναζήτηση διασκεδαστικών εμπειριών μπορεί να είναι ακόμη πιο πολύτιμη από την αναζήτηση του μερικές φορές αφηρημένου στόχου της ευτυχίας. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου. Αλλά η διασκέδαση είναι κάτι που μπορείς να κάνεις. Δεν απαιτεί εκπαίδευση, χρήματα ή δύναμη. Το μόνο που απαιτεί είναι η πρόθεση. Αν η ευτυχία είναι μια αντικατοπτρική, η διασκέδαση είναι η όαση της αυλής σου.

Και η διασκέδαση μπορεί να είναι τόσα πολλά πράγματα. Πέρυσι, όταν το NPR ζήτησε από τους αναγνώστες να μοιραστούν αυτό που πραγματικά αγαπούν, περισσότεροι από 1.500 από εσάς απάντησαν με ένα υπέροχο ευρύ φάσμα επιδιώξεων, από το χούλα χουπ μέχρι την παραγωγή μπύρας στο σπίτι μέχρι την εκτροφή ερπετών. Και περισσότεροι από 800 είπαν ότι κάνουν αυτές τις δραστηριότητες μόνο και μόνο επειδή είναι διασκεδαστικές. Ακολουθούν συμβουλές για τρόπους να δημιουργήσετε περισσότερη διασκέδαση στη ζωή σας.

  • Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόσο ευτυχισμένος είστε: Η ευτυχία είναι πραγματικά μια αξιολόγηση. Οι άνθρωποι που εκτιμούν ιδιαίτερα την ευτυχία μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται απογοητευμένοι για το πώς νιώθουν, παραδόξως μειώνοντας την ευτυχία τους όσο περισσότερο το θέλουν. Αντίθετα, η διασκέδαση είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί, ωστόσο πολλοί ενήλικες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι δεν είναι σημαντική και βιώνουν πολύ λίγο από αυτήν. Ακόμα κι αν δεν είσαι χαρούμενος, μπορείς να διασκεδάσεις, ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς να πιεις καφέ με έναν φίλο. Η επιστήμη μόλις άρχισε να μελετά τη σημασία της διασκέδασης και του παιχνιδιού, επομένως δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός.
  • Βρείτε τους «διασκεδαστικούς μαγνήτες» σας: Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, αναρωτηθείτε: Ποιοι είναι οι “μαγνήτες διασκέδασής” μου; Αφήστε το τηλέφωνό σας για λίγο και δημιουργήστε τρεις έως τέσσερις αναμνήσεις όταν διασκεδάσατε πραγματικά. Αναζητήστε κοινά νήματα, όπως ποιοι άνθρωποι συμμετέχουν, τι είδους δραστηριότητες απολαμβάνετε, πού πραγματοποιούνται. Υπάρχουν δραστηριότητες που θα ήταν διασκεδαστικές που θα θέλατε να δοκιμάσετε; Υπάρχουν δραστηριότητες από τις οποίες μπορείτε να απαλλαγείτε και που δεν είναι διασκεδαστικές;

  • Αποσυνδεθείτε: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον έλεγχο τουλάχιστον δύο ωρών της ημέρας για δραστηριότητες αναψυχής, και κάποιοι από εμάς έχουμε έως και πέντε ώρες. Αλλά ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί περισσότερες από δύο ώρες στα social media την ημέρα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας για να κάνετε ένα μόνο πράγμα που σας φέρνει χαρά. Η τεχνολογία μπορεί να είναι ο εχθρός της διασκέδασης. Εάν είστε πάντα συνδεδεμένοι στο τηλέφωνό σας, ελέγχοντας αυτό το τελευταίο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μήνυμα, δεν είστε παρόντες.
  • Μοιραστείτε τη διασκέδαση και ενισχύστε την: Να μοιράζεστε ό,τι σας φέρνει απόλαυση με κάποιον άλλο. Όπως κάθε νέα συνήθεια, η διασκέδαση απαιτεί εξάσκηση, καθώς και δοκιμή και λάθος. Οι ειδικοί λένε να ξεκινήσετε από μικρά και να χτίσετε στην πορεία. Είναι πιο δύσκολο να φτάσετε στον αυθορμητισμό αν πρέπει να τον προγραμματίσετε στο ημερολόγιό σας, αλλά μόλις το κάνετε, δημιουργείτε περισσότερες ευκαιρίες για να συμβεί ο αυθορμητισμός.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ