Στρεπτόκοκκος: Αυξάνονται οι λοιμώξεις μεταξύ των παιδιών στη Βρετανία


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ο στρεπτόκοκκος Α έχει προκαλέσει περίπου 30 θανάτους σε παιδιά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023. Ο στρεπτόκοκκος Α ή ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα από πονόλαιμο, οστρακιά ή έκζεμα στο πρόσωπο. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό και πόνο κατά την κατάποση, πάνω από τις κόκκινες αμυγδαλές. Για πολλούς, φέρνει ήπια συμπτώματα που μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν, αλλά μπορεί να αποβούν και θανατηφόρα.

 

Υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις νέων βακτηριακών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α σε όλο τον κόσμο και φέρνουν περίπου 500.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτοί οι θάνατοι προέρχονται από οξείες περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α, που συνήθως συμβαίνουν σε παιδιά και ηλικιωμένους. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α στην Ευρώπη μπορεί να προκληθεί από ένα μείγμα πανδημίας και αυξημένης μεταδοτικότητας, καθώς τα lockdown μπορεί να έχουν συμβάλει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, τα βακτήρια μπορεί να έχουν αποκτήσει νέα γονίδια ή να έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ο Δρ Obaghe Edeghere του UKHSA είπε ότι η άνοδος των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α είναι «εύλογα ανησυχητική για τους γονείς», αλλά ότι «μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με αντιβιοτικά και είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί να αρρωστήσει πιο σοβαρά». «Κατά τη διάρκεια του χειμώνα κυκλοφορούν πολλές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία στα παιδιά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους εάν αισθάνεστε αδιαθεσία, να πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας και να κολλάτε βήχα και φτάρνισμα σε χαρτομάντιλο», συνέχισε. Δρ. Edeghere.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα παιδιά και να βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στρεπτόκοκκου Α. Εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, κόπωση ή αλλαγή στην όρεξη, είναι σημαντικό να τα μεταφέρετε σε υγειονομική περίθαλψη επαγγελματίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ