Παχυσαρκία: Μια αλλαγή στη λειτουργία του εγκεφάλου συμβάλλει στην παχυσαρκία


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή συνδέεται με μια λειτουργική αλλαγή στον εγκέφαλο. Η μελέτη διαπιστώνει ότι σε παχύσαρκα ποντίκια υπάρχει μείωση της λειτουργίας του σήματος πέδησης του εγκεφάλου που βρίσκεται στον πλευρικό τροχιακό μετωπιαίο φλοιό. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ανταμοιβές και το εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ληφθούν ανταμοιβές.

Παχυσαρκία

«Όλοι αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε το φαγητό», λέει η Δρ Stephanie Borgland, PhD, καθηγήτρια στο Cumming School of Medicine και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. «Για παράδειγμα, όταν πεινάτε, μια σοκολάτα είναι ένα φαγητό υψηλής αξίας. Αν αναγκαζόσασταν να φάτε πέντε ή έξι μπάρες σοκολάτας, θα γινόσασταν απεχθής. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται υποτίμηση».

Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι ο εγκέφαλος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελέγχου των αποφάσεων σχετικά με το φαγητό, αλλά μόλις τώρα εντόπισαν το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην υποτίμηση των αλλαγών στα τρόφιμα καθώς αναπτύσσεται η παχυσαρκία. Χρησιμοποιώντας ποντίκια, το εργαστήριο Borgland προσάρμοσε τρεις μεθόδους υποτίμησης που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξέταση των αλλαγών στην στοχευμένη συμπεριφορά σε παχύσαρκα ποντίκια.

«Ανακαλύψαμε ότι εάν ουσιαστικά κλείναμε το σήμα του φρένου στον πλευρικό τροχιακό μετωπιαίο φλοιό, τότε τα αδύνατα ποντίκια μας συνέχισαν να εργάζονται για σακχαρόζη, παρόλο που κατανάλωναν αρκετή ποσότητα για να κορεστούν πλήρως», λέει η Δρ Lauren Seabrook, υποψήφια διδάκτορας και επικεφαλής. ερευνητής αυτής της μελέτης, «Όταν αποκαταστήσαμε την κανονική δραστηριότητα στον κόγχο μετωπιαίο φλοιό παχύσαρκων ποντικών, τα ποντίκια ανέκτησαν την ικανότητα να υποτιμούν τη σακχαρόζη και να ελέγχουν τις διατροφικές συνήθειες».

Περίπου ένας στους τέσσερις Καναδούς ενήλικες (26,6 τοις εκατό) ζει σήμερα με παχυσαρκία. Η παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή, μαζί με τις μεταβολικές ασθένειες, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και σχετίζεται με πολλαπλές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος και η κατάθλιψη.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι η υπερφαγία δεν έχει καμία σχέση με την προσωπική ευθύνη. Έχει να κάνει με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος ως απάντηση στο διατροφικό μας περιβάλλον», λέει ο Borgland. «Υπάρχει τόσο πολύ στίγμα με την παχυσαρκία. Δεν θα ακούσατε ποτέ κανέναν να στιγματίζει κάποιον με εγκεφαλική αλλαγή λόγω Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ή Πάρκινσον. Γιατί το κάνουμε με την παχυσαρκία;»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ