Όταν η καθημερινότητά μας χρειάζεται … «μέικ απ»


Κάντε τη ζωή σας πιο απλή και τον ύπνο σας καλύτερο, με μερικές πολύ απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Σας έχει τύχει ποτέ να αισθάνεστε στρεσαρισμένοι ή κακόκεφοι, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο; Δε δουλεύετε κάποιο βαρυσήμαντο project, δεν έχετε μάθει πρόσφατα κανένα κακό νέο, δεν αντιμετωπίζετε κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, και παρ’ όλα αυτά ξυπνάτε το πρωί κουρασμένοι, χωρίς διάθεση να κάνετε τίποτα, και επιστρέφετε το βράδυ στο σπίτι μουτρωμένοι. Τι φταίει; Οι «παγίδες» που έχουμε συνηθίσει και βάζουμε στον εαυτό μας από κεκτημένη ταχύτητα, και οι οποίες καταλήγουν να καταστρέφουν την καθημερινότητά μας. Ιδού οκτώ μικρές αλλαγές που θα κάνουν τη ζωή σας πιο απλή και την καθημερινότητά σας καλύτερη.

Ξυπνήστε ένα τέταρτο νωρίτερα το πρωί: Μπορεί να ακούγεται σκληρό και βάναυσο, μπορεί να σκέφτεστε «σιγά μη χαραμίσω ένα ολόκληρο τέταρτο από τον ύπνο μου», αλλά αν το δοκιμάσετε έστω για μία εβδομάδα θα παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στη διάθεσή σας το πρωί. Εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατόν να πάει καλά μια μέρα που ξεκινά με σπριντ μέχρι το μπάνιο και κουτρουβάλα στις σκάλες ενώ με το ένα χέρι προσπαθείτε να κουμπώσετε το πουκάμισο και με το άλλο να βρείτε στην τσάντα το κινητό που κουδουνίζει σαν τρελό.

Μην ακολουθείτε κάθε μέρα την ίδια διαδρομή: Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μυαλού σας είναι η ρουτίνα, κι ένας πολύ εύκολος τρόπος να πείσετε τον εγκέφαλό σας ότι έχει παγιδευτεί σε ρουτίνα είναι να του επιβάλλετε τις ίδιες εικόνες κάθε πρωί, στη διαδρομή για τη δουλειά ή τη σχολή. Βρείτε έστω δύο διαφορετικές διαδρομές τις οποίες θα εναλλάσσετε μεταξύ τους, ή ακόμα καλύτερα αν έχετε τη δυνατότητα δοκιμάστε να φεύγετε και να επιστρέφετε στο σπίτι με διάφορους τρόπους –π.χ. με το αυτοκίνητο μία μέρα, με το ποδήλατο την άλλη, με τα πόδια αν μένετε σχετικά κοντά στη δουλειά την επόμενη και πάει λέγοντας.

Μην βασανίζεστε με πράγματα που δεν αλλάζουν: Οι σοφοί όσο και χιουμορίστες κινέζοι φιλόσοφοι λένε ότι για δύο πράγματα δεν χρειάζεται να ανησυχείς: Γι’ αυτά που μπορείς να διορθώσεις, και γι’ αυτά που δεν μπορείς να διορθώσεις. Αυτά τα δεύτερα μπορούν να γίνουν πολύ ύπουλα για την ψυχοσύνθεσή σας. Όσο γρηγορότερα αναγνωρίσετε μια κατάσταση ως παγιωμένη και αδιόρθωτη τόσο συντομότερα θα σταματήσετε να προσπαθείτε να τη διορθώσετε (το κοινωνικά αποδεκτό ισοδύναμο του παίρνω φόρα και κουτουλάω τον τοίχο, οπισθοχωρώ και επαναλαμβάνω) και τόσο γρηγορότερα θα δείτε την καθημερινότητά σας να βελτιώνεται δραματικά.

Μην συναναστρέφεστε με το ελληνικό δημόσιο: Μιλώντας για πράγματα που δεν αλλάζουν, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο ψυχοφθόρους παράγοντες της καθημερινότητάς μας. Ζητήστε από την τράπεζά σας έναν κωδικό online συναλλαγών, και πληρώστε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά, ή ακόμα καλύτερα δώστε πάγια εντολή να πληρώνονται αυτόματα όλες οι ΔΕΚΟ από τον λογαριασμό σας κάθε μήνα.

Μάθετε να λέτε όχι: Και να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Δεν θα σας αγαπήσουν περισσότερο οι φίλοι σας αν δεχτείτε να τους κάνετε babysitting την ώρα που έχετε τρία project να τρέχουν, ούτε θα εκτιμήσει το αφεντικό σας την έξτρα δουλειά που φορτωθήκατε επειδή ένας συνάδελφος είχε κανονίσει ραντεβού με τη γυναίκα των ονείρων του. Δε λέμε να μην κάνετε την καλή σας πράξη αν ο χρόνος και η διάθεσή σας το επιτρέπουν, απλά να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε ο χρόνος και η διάθεσή σας το επιτρέπουν και πότε όχι.

Ξεκολλήστε από τα social media: Έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τώρα τελευταία κάνουν λόγο για αυξανόμενα κρούσματα κατάθλιψης, που βρίσκονται σε ευθεία αναλογία με την υπερβολική χρήση των social media. Αν έχει τύχει να παρατηρήσετε τη διάθεσή σας όταν κάνετε log out μετά από έναν τρίωρο μαραθώνιο στο Facebook λίγο πριν πέσετε για ύπνο, και ενώ είχατε γυρίσει σπίτι αποφασισμένοι να μαγειρέψετε/ διαβάσετε βιβλία/ τηλεφωνήσετε σε φίλους, μπορείτε σίγουρα να ταυτιστείτε. Πέραν των ψυχολογικών επιπτώσεων, βέβαια, τα social media έχουν και την τάση να «ροκανίζουν» χρόνο από τη δουλειά και να μην σας αφήνουν να συγκεντρωθείτε (ένα notification του Facebook αναβοσβήνει κάθε τέταρτη γραμμή καθώς γράφεται αυτό εδώ το κείμενο, πιστέψτε μας, το ξέρουμε από πρώτο χέρι).

Μην υπερτιμάτε το multitasking: Όλο και περισσότερες έρευνες βλέπουμε τελευταία να υποστηρίζουν ότι είναι μύθος –κανενός μας ο εγκέφαλος δεν είναι προγραμματισμένος να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και εξίσου αποτελεσματικά. Κάντε τις δουλειές σας μία-μία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βάλετε τα τηλέφωνα στο αθόρυβο, ή θα απαντήσετε στον συνάδελφο που καίγεται στο απέναντι γραφείο ότι θα ασχοληθείτε με το δικό του επείγον θέμα μόλις τελειώσετε τη δική σας επείγουσα δουλειά.

Μη μαντεύετε: Η παιδική μας ευχή να έχουμε τη μαγική δύναμη να διαβάζουμε το μυαλό των ανθρώπων, δεν θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, αλλά δεν θα πιάσει ποτέ. Τα αυθαίρετα συμπεράσματα και οι απόψεις που βασίζονται σε κάθε άλλο παρά αδιάσειστες ενδείξεις του τύπου «το είδα στα μάτια σου» ή «το κατάλαβα από το ύφος σου» καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια σε νύχτες αϋπνίας και πολύπλοκες παρεξηγήσεις τις οποίες δεν θέλετε στην καθημερινότητά σας. Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, ρωτήστε. Είναι τόσο απλό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ