Πώς να φροντίσετε σωστά την οδοντόβουρτσά σας

Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της άριστης στοματικής υγείας. Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα, το νήμα ή η χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος. Γνωρίζετε όμως τις κατάλληλες τεχνικές για τη συντήρηση της οδοντόβουρτσάς σας; Χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσά μας μερικές φορές την ημέρα για να αφαιρέσουμε τα βακτήρια από τα δόντια και τα ούλα μας. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, η οδοντόβουρτσά σας μπορεί να γίνει καταφύγιο για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Μπορώ να μοιραστώ μια οδοντόβουρτσα;

Όχι, δεν συνιστάται η κοινή χρήση οδοντόβουρτσας με άλλο άτομο. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ένα υγιές στόμα μπορεί να περιέχει έως και 700 διαφορετικούς τύπους μικροβίων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βακτήρια που προκαλούν κοινές στοματικές παθήσεις όπως κοιλότητες και ουλίτιδα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μοιραστούν από άτομο σε άτομο. Επίσης, πολλές ασθένειες μεταδίδονται μέσω του σάλιου. Επομένως, να θυμάστε ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα ενός ατόμου μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες ασθένειες ή καταστάσεις σε όποιον μοιράζεται την οδοντόβουρτσα. Αυτό ισχύει και για τα μέλη της οικογένειας, επομένως δεν πρέπει να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσά σας με κανέναν.

Τρόποι για να αποθηκεύσετε σωστά την οδοντόβουρτσά σας

Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας μεταξύ του βουρτσίσματος είναι σημαντικός. Κάποια πράγματα μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν τη συσσώρευση περισσότερων βακτηρίων στην οδοντόβουρτσα. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε την οδοντόβουρτσά σας ασφαλή από ανεπιθύμητα βακτήρια.

  • Πλύση. Ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσά σας με ζεστό νερό πριν και μετά το βούρτσισμα. Το ζεστό νερό μπορεί να σκοτώσει και να ξεπλύνει τα βακτήρια που κρύβονται στην οδοντόβουρτσά σας. Πριν το βούρτσισμα, απλά περάστε ζεστό νερό πάνω από τις τρίχες πριν προσθέσετε την οδοντόκρεμα σας. Αυτό θα αφαιρέσει τα περισσότερα από τα βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί από την τελευταία φορά που βουρτσίσατε. Μόλις τελειώσετε το βούρτσισμα, ρίξτε ξανά ζεστό νερό πάνω από τις τρίχες για να καθαρίσετε καλά τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν απομείνει από τον καθαρισμό των δοντιών σας. Χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό που είναι διαθέσιμο από τη βρύση για περίπου 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.
  • Κρατήστε τη μακριά από την τουαλέτα. Διεξήχθη in vitro μελέτη με 20 οδοντόβουρτσες αποθηκευμένες σε μπάνια με τουαλέτα και 20 οδοντόβουρτσες σε μπάνια χωρίς τουαλέτα. Μετά από 3 μήνες, επιβλαβή βακτήρια, όπως το Escherichia coli, βρέθηκαν ενσωματωμένα στις τρίχες της οδοντόβουρτσας που ήταν αποθηκευμένες σε μπάνια με τουαλέτα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα βακτηριακά σωματίδια από το ξέπλυμα της τουαλέτας θα μπορούσαν να μολύνουν την οδοντόβουρτσά σας. Επομένως, είναι ασφαλέστερο να αποθηκεύετε μια οδοντόβουρτσα όσο το δυνατόν πιο μακριά από την περιοχή της τουαλέτας.
  • Αποθηκεύστε τις οδοντόβουρτσες χωριστά. Μπορεί να είναι δελεαστικό να πετάξετε την οδοντόβουρτσα όλων στο ίδιο φλιτζάνι ή δοχείο. Αλλά αυτό μπορεί να επιμολύνει τις οδοντόβουρτσες. Είναι καλύτερο να αποθηκεύονται οι βούρτσες χωριστά, σε απόσταση τουλάχιστον δύο ίντσες μεταξύ τους, όπου οι τρίχες δεν εφάπτονται. Ορισμένες θήκες οδοντόβουρτσας έχουν πολλαπλές οπές ειδικά σχεδιασμένες για να χωρίζουν τις οδοντόβουρτσες. Αυτό επιτρέπει στις οδοντόβουρτσες να στεγνώνουν και τα βακτήρια να παραμένουν διαχωρισμένα.

  • Στεγνώστε με τον αέρα. Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια και μούχλα αγαπούν τις υγρές, σκοτεινές περιοχές για να αναπτυχθούν. Τα περισσότερα ντουλάπια δεν έχουν αρκετή ροή αέρα για να αφήσουν την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει σωστά. Αυτό μπορεί να κάνει τις τρίχες της οδοντόβουρτσάς σας να ευνοήσει τη μούχλα και τα βακτήρια.
  • Κρατήστε την σε ένα ανοιχτό δοχείο. Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσάς σας σε ένα κλειστό δοχείο μπορεί να ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτυχθούν ταχύτερα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής κίνηση του αέρα στο σημείο που αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας για να διασφαλίσετε ότι οι τρίχες είναι εντελώς στεγνές μεταξύ των χρήσεων.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ