Covid-19: Δεν έχουν αναπτυχθεί νέες παραλλαγές του Covid-19 στην Κίνα


Εν μέσω της πρόσφατης επιδημίας COVID-19 στην Κίνα, οι επιστήμονες λένε ότι δεν φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί νέες παραλλαγές. «Δεδομένου του αντίκτυπου που είχαν οι παραλλαγές στην πορεία της πανδημίας, ήταν σημαντικό να διερευνηθεί εάν εμφανίστηκαν νέες μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις πολιτικές πρόληψης και ελέγχου του COVID-19 της Κίνας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας George Gao, του Ινστιτούτου Μικροβιολογία στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο.

Δεν έχουν αναπτυχθεί νέες παραλλαγές στην Κίνα

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι δύο γνωστές υποπαραλλαγές της Omicron – αντί για οποιεσδήποτε νέες παραλλαγές – ήταν κυρίως υπεύθυνες για την τρέχουσα άνοδο στο Πεκίνο, και πιθανότατα η Κίνα στο σύνολό της», δήλωσε ο Γκάο σε δελτίο τύπου από το The Lancet. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στις 9 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεδομένου ότι ο COVID-19 εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως στην Κίνα, είναι σημαντικό να παρακολουθείται στενά η κατάσταση, ώστε τυχόν νέες παραλλαγές που ενδέχεται να προκύψουν να βρεθούν το συντομότερο δυνατό.

Οι ερευνητές έκαναν μια ανάλυση γονιδιώματος 413 νέων λοιμώξεων COVID-19 στο Πεκίνο κατά τη χρονική περίοδο που η Κίνα ήρε τις αυστηρότερες πολιτικές ελέγχου της πανδημίας. Πάνω από το 90% των τοπικών λοιμώξεων στο Πεκίνο μεταξύ 14 Νοεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου 2022 αφορούσαν τις υποπαραλλαγές BA.5.2 ή BF.7 του Omicron, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι εισαγόμενες υποθέσεις αφορούσαν κυρίως διαφορετικές παραλλαγές από αυτές που κυριαρχούσαν στο Πεκίνο.

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι η Κίνα τερμάτισε τη στρατηγική της για μηδενικό COVID-19 στις 7 Δεκεμβρίου, η οποία περιελάμβανε στοχευμένα lockdown, μαζικές δοκιμές και καραντίνα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν μετά από αυτό, αυξάνοντας τις εικασίες ότι μπορεί να είχαν εμφανιστεί νέες παραλλαγές. Για τη μελέτη, οι ερευνητές δειγμάτισαν 2.881 αλληλουχίες γονιδιώματος, επιλέγοντας τυχαία 413 από αυτές. Περίπου 350 ήταν τοπικά κρούσματα και 63 εισήχθησαν από 63 χώρες και περιοχές.

Το κυρίαρχο στέλεχος στο Πεκίνο μετά τις 14 Νοεμβρίου ήταν το BF.7, το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το 76% των τοπικών λοιμώξεων. Το BA5.2 βρέθηκε στο 16% περίπου των τοπικών περιπτώσεων. Αν και τα δεδομένα συλλέχθηκαν μόνο στο Πεκίνο και όχι στην ηπειρωτική Κίνα, οι συγγραφείς είπαν ότι τα δεδομένα είναι αντιπροσωπευτικά της χώρας στο σύνολό της.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να υποτιμηθεί επειδή τελείωσαν οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Επίσης, απαιτείται περισσότερη δειγματοληψία για τη μελέτη της μεταδοτικότητας των υπομεταβλητών του Omicron. “Είναι ευπρόσδεκτο να δούμε αυτά τα τόσο απαραίτητα δεδομένα από την Κίνα. Είναι σίγουρα καθησυχαστικό το γεγονός ότι αυτή η μελέτη δεν έδωσε στοιχεία για νέες παραλλαγές, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη: Η αύξηση εξηγείται επαρκώς από την απότομη παύση των αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου”, δήλωσε ο ιολόγος Wolfgang. Preiser και ο Δρ Tongai Maponga του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, Νότια Αφρική, σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη.

Ωστόσο, ο Preiser και ο Maponga ζήτησαν προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την Κίνα στο σύνολό της με βάση τα στοιχεία από το Πεκίνο. “Το μοριακό επιδημιολογικό προφίλ του SARS-CoV-2 σε μια περιοχή μιας τεράστιας και πυκνοκατοικημένης χώρας δεν μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλες περιοχές της Κίνας, μπορεί να ξεδιπλωθούν άλλες εξελικτικές δυναμικές, πιθανώς συμπεριλαμβανομένων των ζωικών ειδών που θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον άνθρωπο όντα και «χυθεί πίσω» ένας περαιτέρω εξελιγμένος ιός», είπαν οι Preiser και Maponga.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ