Τι να προσέχουμε όταν οδηγούμε με έντονα καιρικά φαινόμενα


Απότομες οι αλλαγές του καιρού και όπως κάθε χειμώνα τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα κατά την οδήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χειμώνας και ασφαλής οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Σε κάθε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οι αντιδράσεις μας είναι διαφορετικές.

Βροχή

Καθώς το οδόστρωμα δεν είναι καθαρό, το νερό της βροχής που πέφτει πάνω του δημιουργεί ένα επίστρωμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ολισθηρό και μειώνει κατά πολύ τη σταθερότητα του οχήματος. Επομένως, τις βροχερές ημέρες, οι αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε είναι έως 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που κρατάμε σε στεγνό δρόμο. Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα και αν χρειαστεί να φρενάρουμε πατάμε το φρένο με μικρές διαδοχικές πιέσεις.

Χιόνι-Πάγος

Η οδήγηση στο χιόνι απαιτεί τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Γι΄αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πώς τοποθετούνται και χρησιμοποιούνται μόνο σε οδόστρωμα που έχει χιόνι ή πάγο και δεν έχει καθαριστεί. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε πως σε χιονισμένα οδοστρώματα κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις.

Άνεμος

Οι ριπές του ανέμου δυσκολεύουν το φρενάρισμα γι΄αυτό οι αποστάσεις που κρατάμε είναι πολύ μεγαλύτερες. Κρατάμε γερά το τιμόνι και προσέχουμε τα άλλα οχήματα και ιδιαίτερα τους μοτοσυκλετιστές.

Σε όλα τα καιρικά φαινόμενα που μειώνεται η ορατότητα μας, θυμόμαστε πάντα να διατηρούμε τα φώτα του οχήματος ανοικτά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ