Σεισμός Τουρκία: Σβήνουν οι ελπίδες – Σπαραγμός στα συντρίμμια με νεκρούς κάθε ηλικίας


Σεισμός στην Τουρκία: Είναι αδύνατο να μην λυγίσεις όταν βλέπεις τις εικόνες με τα πρόσωπα των παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια – Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων – Σπαραγμός στα συντρίμμια – Ξεπέρασαν τους 23.300 οι νεκροί

Συγκλονίζουν οι εικόνες των εγκλωβισμένων παιδιών στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες (διανύουμε το πέμπτο 24ωρο) σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων.

Μέχρι και χθες οι διασώστες έφεραν στο φως ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια τέσσερα 24ωρα, όμως πλέον ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των ανθρώπων που μάχονται να σώσουν ζωές.

Μαρτυρία Έλληνα διασώστη στο Newsbomb.gr

Ο Μιλτιάδης Μπενάκη, επικεφαλής της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης (ΕΠΟΜΕΑ) μίλησε στο Newsbomb.gr για τις συγκλονιστικές εικόνες που έχουν δει ως τώρα οι Έλληνες διασώστες, για την αγάπη που τους δείχνουν καθημερινά οι Τούρκοι πολίτες και την ελπίδα που πεθαίνει πάντα τελευταία και οδηγεί στους διασώστες στον μην παραιτούνται από την προσπάθεια να σώζουν ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα που άφησε πίσω του οι σεισμός.

«Αρχικά πήγαμε στο Χατάι και στην συνέχεια ήρθαμε στο Ισκεντερούν όπου η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη. Ωστόσο, η κατάσταση στο Χατάι όπου ήταν ο πρώτος μας σταθμός είναι πραγματικά απελπιστική. Μιλάμε για συνθήκες πολέμου. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά γραμμή να ακολουθήσεις για την διάσωση. Όλα γίνονται άναρθρα. Ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο να βοηθήσει όπως μπορεί με αποτέλεσμα να επικρατεί πραγματικό χάος», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Μιλτιάδης Μπενάκης, επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης) που βρέθηκε χθες στο Χατάι της Τουρκίας χθες (10/2).

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr αν υπάρχουν ακόμα πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί από τα συντρίμμια, ο κ. Μπενάκης ανέφερε ότι όσο περνάει ο χρόνος η κατάσταση δυσκολεύει αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα. «Αυτό είναι το κίνητρο του διασώστη. Η ελπίδα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπενάκης.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των Τούρκων στην βοήθεια που δέχονται από τους Έλληνες διασώστες ο κ. Μιλτιαδης Μπενάκης δήλωσε στο Newsbomb.gr: «οι Τούρκοι είναι καταπληκτικοί και πολύ φιλόξενοι παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μας χειροκροτούν, μας αγκαλιάζουν και μας φιλάνε, μας βλέπουν σαν δικούς ανθρώπους».

Μητέρα με τα παιδιά της

Η τελευταία διάσωση, που έγινε – σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ μιας μητέρας και των τριών παιδιών της οι οποίο είχαν καταπλακωθεί από ένα πολυώροφο κτίριο στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Και οι τέσσερις έφεραν σοβαρά τραύματα και ήταν αφυδατωμένοι, αλλά είχαν με κάποιο τρόπο κρατηθεί στη ζωή για 108 ώρες.

Η απίστευτη ιστορία έρχεται μετά την περίπτωση διάσωσης ένα βρέφους 10 ημερών και τις μητέρας του που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 90 ώρες μετά τον σεισμό.

Το βρέφος, ονόματι Yagiz, είχε περάσει σχεδόν τη μισή του ζωή κολλημένο κάτω από πλάκες από σκυρόδεμα προτού τον ανασύρουν από τα ερείπια της νότιας επαρχίας Hatay της Τουρκίας.

Συρία: Εγκυμονούσα που επέζησε από τον σεισμό έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι

Η οικογένεια της Φάτμα Άχμαντ εγκατέλειψε το σπίτι της στο Χαλέπι όταν ο σεισμός, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία, συγκλόνισε τη βορειοδυτική Συρία.

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η Φάτμα εισήχθη λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο, όπου έφερε στον κόσμο το τρίτο παιδί της, ένα υγιέστατο αγοράκι. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη διαδρομή προς το νοσοκομείο, αφού οι εικόνες θανάτου και καταστροφής θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη της.

«Εύχομαι ο Θεός να τον προσέχει, να του χαρίσει μια καλή ζωή και να μη μου τον στερήσει», λέει για το νεογέννητο αγοράκι της, τον Ναΐμ αλ-Ντιν Μαχμούντ. «Φοβήθηκα πραγματικά πως θα τον έχανα», παραδέχεται.

Ο κίνδυνος δεν είχε παρέλθει μετά τη γέννα. Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούσαν τον τρόμο. Ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση, γιατροί και νοσηλεύτριες εγκατέλειψαν τον όροφο της μαιευτικής κλινικής και βγήκαν στον δρόμο, ενώ η μητέρα έσφιγγε στην αγκαλιά της το μωράκι της. Οι γονείς της Φάτμα και τα άλλα δύο παιδιά της ήταν στο ισόγειο, ενώ ο σύζυγός της — που είναι στρατιωτικός — δεν ήταν στο πλευρό της.

«Τύλιξα το μωρό με μια κουβερτούλα και προσευχόμουν στον Θεό να μας προστατεύσει μέχρι να περάσει ο κίνδυνος και να κατέβουμε με ασφάλεια», λέει.

Για λόγους ασφαλείας, η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Παρότι το κτίριο δεν κατέρρευσε, δεν έχει γίνει έλεγχος για να κριθεί εάν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Έτσι μένει προσωρινά σε μια σκηνή, σε έναν καταυλισμό για σεισμόπληκτους κοντά στο αεροδρόμιο.

Η Φάτμα στρώνει κουβέρτες στο πάτωμα για να ταΐσει τα τρία παιδιά της, προτού τα βάλει για ύπνο. Μπορεί να είναι ταλαιπωρημένη, αλλά το πρόσωπό της φωτίζεται από αισιοδοξία καθώς αγκαλιάζει τα αγγελούδια της.

Ένα αγόρι 6 ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια στην Τζανταϊρίς

Ένα αγοράκι έξι ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα χθες σε μια κοινότητα της βορειοδυτικής Συρίας, πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μούσα Χμέιντι, σε κατάσταση σοκ και τραυματισμένος στο πρόσωπο, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στην κοινότητα Τζανταϊρίς, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των παριστάμενων. Οι διασώστες αναζητούν ακόμη τα μέλη της οικογένειάς του. Λίγο νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρός ο αδελφός του 6χρονου.

Οι διασώστες παρείχαν στο μικρό παιδί τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, τυλίγοντάς του με γάζες το κεφάλι και το χέρι.

Η Τζανταϊρίς είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών και συνορεύει με την Τουρκία. Την Τρίτη, στα συντρίμμια ενός άλλου κτιρίου βρέθηκε ζωντανό ένα νεογέννητο, με τον ομφάλιο λώρο να το συνδέει ακόμη με τη νεκρή μητέρα του.

Από τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.300 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα. Στη Συρία, ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.377 νεκρούς, εκ των οποίων οι 2.030 στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές.

Τρία παιδιά διασώθηκαν σήμερα και στην Τουρκία, όμως οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες, δεδομένου ότι έχει ήδη κλείσει το «κρίσιμο» παράθυρο των 72 ωρών από τους σεισμούς. Πάνω από το 90% των διασωθέντων εντοπίζονται και ανασύρονται μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που θα χτυπήσει ο εγκέλαδος. Αυτό το χρονικό διάστημα ωστόσο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως από τις καιρικές συνθήκες ή τη συχνότητα των μετασεισμών.

Μια 40χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 104 ώρες

Μια γυναίκα ανασύρθηκε επίσης χθες ζωντανή στο Κιριχάν της Τουρκίας από μια ομάδα Γερμανών διασωστών έπειτα από 104 ώρες που παρέμεινε καταπλακωμένη απο τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε.

Γερμανοί διασώστες σήκωσαν με προσοχή την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν για να την τοποθετήσουν σε φορείο και να την μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

«Η ομάδα διάσωσης χρειάστηκε περισσότερες από 50 ώρες για να περάσει μέσα από τα ερείπια και να προσεγγίσει τη γυναίκα», έγραψε στο Twitter η γερμανική ΜΚΟ I.S.A.R. Germany.

Η γερμανική ομάδα κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη γυναίκα αυτήν παρέχοντάς της νερό και χυμό φρούτων χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο. Επίσης διατήρησε επαφή μαζί της χάρη σε ένα μικρό πηγάδι.

«Η διάσωση ήταν πολύ περίπλοκη γιατί δεν υπήρχε χώρος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Στέφαν Χάινε, περιγράφοντας το έργο των διασωστών “ανά εκατοστό με τη βοήθεια υδραυλικής σφύρας”.

«Η γυναίκα παρέμεινε πολύ μεγάλο διάστημα μπρούμυτα δίπλα σε συγγενείς της που σκοτώθηκαν».

«Και για εμάς τους ίδιους αυτή η επιχείρηση ήταν μοναδική», πρόσθεσε το μέλος αυτό της ΜΚΟ, η οποία ειδικεύεται ιδιαίτερα στην παροχή βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε διατηρήσει τόσο μεγάλο διάστημα επαφή με ένα άτομο που είναι καταπλακωμένο”.

Η γυναίκα αυτή άντεξε περισσότερο από το όριο των 72 ωρών, που θεωρείται κρίσιμο από τους ειδικούς για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

“Τώρα πιστεύω στα θαύματα”, είπε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης που επιχειρεί στην περιοχή.

“Βλέπετε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται. Είναι τόσο μεγάλη η ανακούφιση για το ότι αυτή η γυναίκα υπό τέτοιες συνθήκες βγήκε σε τόσο καλή κατάσταση. Εϊναι ένα απόλυτο θαύμα”.

Περισσότερο από 90% των επιζώντων ενός σεισμού διασώζονται εντός τριών ημερών μετά την καταστροφή. Ωστόσο αυτή η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη συχνότητα των μετασεισμών και την αμεσότητα της παροχής βοήθειας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό σε νότια Τουρκία και βορειοδυτική Συρία ήταν 21.000 σήμερα το πρωί.

Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Η έκταση της καταστροφής σε χάρτες

Μετά τους φονικούς σεισμούς επιστήμονες σε διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της NASA – άρχισαν να επεξεργάζονται και να αναλύουν δορυφορικά δεδομένα αποτυπώνοντας την καταστροφή.

Ο χάρτης – τα δεδομένα του οποίου συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) στις 8 Φεβρουαρίου 2023 – δείχνει τμήματα των πόλεων Turkoglu, Kahramanmaras και Nurdagi.

Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές οι οποίες έχουν πιθανόν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε εικονοστοιχείο έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα (περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ).

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί που “έσπασαν” την επιφάνεια σε τμήματα του ρήγματος», είπε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

«Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρό τράνταγμα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που έπληξε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις γεμάτες κόσμο. Το μήκος της ρήξης και το μέγεθος του σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ