Βραχιολάκι ασθενών: Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας;


Η απουσία ασφαλούς συστήματος ταυτοποίησης ασθενών θεωρείται ένας από τους συχνούς λόγους ιατρικών σφαλμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοια σφάλματα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες και αναπηρίες ακόμα και απώλεια ζωής. Ανάμεσά τους:

  • μετάγγιση που δεν έπρεπε να γίνει,
  • χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής,
  • ή και επέμβαση σε λάθος ασθενή

Περίπου το 9% των λαθών λόγω μη ταυτοποίησης οδηγούν σε προσωρινές ή μόνιμες βλάβες. Πολυκεντρική μελέτη στις ΗΠΑ σε 181 μονάδες υγείας, κατέγραψε 7.600 λάθη στην ταυτοποίηση των ασθενών σε διάστημα 32 μηνών. Το κόστος διαχείρισης της αδυναμίας σωστής αναγνώρισης των ασθενών είναι σχετικά μεγάλο. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 σε ένα μόνο νοσοκομείο μικρής δυναμικότητας στις ΗΠΑ, το σχετικό κόστος ανήλθε σε 71.500 δολάρια.

Μίνα Γκάγκα: Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος για το βραχιολάκι ασθενών;

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απέστειλε προχθές νέα επικαιροποιημένη εγκύκλιο στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τη νεότερη εγκύκλιο, κάθε νοσηλευόμενος ασθενής θα πρέπει να φέρει στον καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται με την απόφαση εισαγωγής στα νοσοκομεία, αλλά και κατά τη γέννηση, όταν πρόκειται για νεογνό. Επίσης, ανεξαρτήτως εισαγωγής το βραχιόλι τοποθετείται σε κάθε ασθενή που:

  • υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία,
  • αιμοκάθαρση,
  • λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή ,
  • ή υποβάλλεται σε χειρουργείο μιας ημέρας.

Στο βραχιόλι αναγράφονται το όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο του ασθενούς (όπως αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του), ο αριθμός μητρώου ασθενούς του νοσοκομείου και η ημερομηνία γέννησης. Τα νεογνά ταυτοποιούνται παρουσία της μητέρας, με ροζ βραχιόλι για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια, στα οποία αναγράφονται το επίθετο του νεογνού, το ονοματεπώνυμο της μητέρας, το φύλο, η ημερομηνία και ώρα γέννησης και ο αριθμός μητρώου εισαγωγής της μητέρας. Τοποθετούνται πάντα δύο βραχιόλια (χέρι και αντίθετο πόδι).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ