Μπλίνκεν: Η Κίνα μπορεί να προμηθεύσει τη Ρωσία όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στη Ρωσία όπλα και πυρομαχικά για τον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στο CBS News ότι οι κινεζικές εταιρείες παρέχουν ήδη «μη θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία – και νέες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παράσχει «θανατηφόρα υποστήριξη». Αυτή η κλιμάκωση θα σήμαινε «σοβαρές συνέπειες» για την Κίνα, προειδοποίησε. Το Πεκίνο διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Μόσχα έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν έχει καταδικάσει ακόμη τη ρωσική εισβολή, αλλά προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος στη σύγκρουση και απευθύνει εκκκλήσεις για ειρήνη. Ο Μπλίνκεν μίλησε στο CBS αφού συνάντησε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Wang Yi, το Σάββατο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για «την πιθανότητα η Κίνα να παράσχει θανατηφόρα υλική υποστήριξη στη Ρωσία».

«Μέχρι σήμερα, έχουμε δει κινεζικές εταιρείες… να παρέχουν μη θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία. Η ανησυχία που έχουμε τώρα βασίζεται σε πληροφορίες που έχουμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου υποστήριξης», είπε. Δεν διευκρίνισε ποιες πληροφορίες είχαν λάβει οι ΗΠΑ σχετικά με τα πιθανά σχέδια της Κίνας. Όταν πιέστηκε από τον δημοσιογράφο είπε ότι θα ήταν κυρίως όπλα καθώς και πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζική εταιρεία που φέρεται να παρείχε δορυφορικές εικόνες της Ουκρανίας στον όμιλο Wagner, ο οποίος προμηθεύει τη Ρωσία με χιλιάδες μαχητικά. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε στο CBS ότι «φυσικά, στην Κίνα, δεν υπάρχει πραγματικά καμία διάκριση μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κράτους». Εάν η Κίνα παρείχε στη Ρωσία όπλα, αυτό θα προκαλούσε «σοβαρό πρόβλημα για εμάς και στη σχέση μας», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ήταν ήδη κακές αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στις αρχές Φεβρουαρίου. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν οργισμένα λόγια, αλλά έδειχναν προθυμία να το αφήσουν πίσω. Αλλά αν η Κίνα παρέδιδε όπλα για να βοηθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τότε οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιδεινωθούν πολύ πιο σοβαρά. Η προειδοποίηση του Μπλίνκεν φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί ξεκάθαρα για να αποτρέψει την Κίνα από αυτό.

Οι ΗΠΑ είπε επίσης, ανησυχούν για το γεγονός ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία αυξάνεται και είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στέλνουν ποικιλία όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, όπως και άρματα μάχης. Η Δύση πρόσθεσε πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για μια πιθανή αντεπίθεση κατά της Ρωσίας «τους επόμενους μήνες». Η Ρωσία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου έχουν λάβει χώρα μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου.

Ο κ. Γουάνγκ είπε χθες (18/2) στο Μόναχο ότι η Κίνα «ούτε έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά» για τον πόλεμο της Ουκρανίας, μετέδωσε το Reuters. Η Κίνα θα δημοσιεύσει ένα έγγραφο που θα καθόριζε τη θέση της για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, είπε. Το έγγραφο θα αναφέρει ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή τόνισε.

«Προτείνω να αρχίσουν όλοι να σκέφτονται ήρεμα, ειδικά οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που φαινομενικά δεν θέλουν οι διαπραγματεύσεις να επιτύχουν ή να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος», αλλά δεν είπε ποιες εννοούσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος πρόκειται να εκφωνήσει μια «ειρηνευτική ομιλία» για την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι. Ο κ. Ταγιάνι είπε στο ιταλικό ραδιόφωνο ότι η ομιλία του Σι θα έκανε έκκληση για ειρήνη χωρίς να καταδικάσει τη Ρωσία, μετέδωσε το Reuters.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ