Jimmy Carter: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει περίθαλψη κατ’ οίκον


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ θα τερματίσει την ιατρική περίθαλψη και θα προχωρήει σε φροντίδα στο σπίτι του στη Τζόρτζια, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμά του το Σάββατο. Το Carter Center είπε ότι ο κ. Carter αποφάσισε να «περάσει τον υπόλοιπο χρόνο του στο σπίτι με την οικογένειά του», αλλά δεν είπε τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Ο κύριος Κάρτερ, 98 ετών, υπέφερε από πρόσφατα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός μελανώματος που εξαπλώθηκε στο συκώτι και τον εγκέφαλό του. Ο γηραιότερος εν ζωή ηγέτης της χώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, υπηρέτησε μια θητεία στην εξουσία από το 1977-81.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου, ο κ. Κάρτερ αντιμετώπισε ένα κύμα προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ο Δημοκρατικός ηττήθηκε στην επανεκλογή του από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. “Έχει την πλήρη υποστήριξη της οικογένειάς του και της ιατρικής του ομάδας. Η οικογένεια Κάρτερ ζητά ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είναι ευγνώμων για την ανησυχία που έδειξαν οι πολλοί θαυμαστές του”, ανέφερε το Carter Center σε δήλωση το Σάββατο.

Οι ασθενείς που πάσχουν στο τελικό στάδιο μπορεί να αναζητήσουν φροντίδα στο σπίτι αντί να υποβληθούν σε περαιτέρω ιατρική θεραπεία. Προτεραιότητα δεν είναι η παροχή περαιτέρω θεραπείας, αλλά η παροχή άνεσης προς το τέλος της ζωής του ασθενούς. Ο εγγονός του κ. Κάρτερ, Τζέισον Κάρτερ, πρώην γερουσιαστής της πολιτείας Τζόρτζια, έγραψε στο Twitter ότι επισκέφτηκε «χθες και τους παππούδες μου»“Είναι ήσυχοι και – όπως πάντα – το σπίτι τους είναι γεμάτο αγάπη. Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια”, είπε.

Το 2021, ο κύριος Κάρτερ και η σύζυγός του Ρόσλιν γιόρτασαν την 75η επέτειο του γάμου τους. Έχουν μαζί τέσσερα παιδιά. Γεννημένος στη Τζόρτζια το 1924, ο Κάρτερ μπήκε στην πολιτική τη δεκαετία του 1960 όταν εξελέγη γερουσιαστής της πολιτείας, προτού γίνει κυβερνήτης της πολιτείας το 1971. Πέντε χρόνια αργότερα νίκησε τον εν ενεργεία Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ και έγινε ο 39ος γενικός διοικητής. Όμως τα προβλήματα γρήγορα αυξήθηκαν για τον κ. Κάρτερ ως πρόεδρο. Στο εσωτερικό, μια πετρελαϊκή κρίση προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό και ανεργία και προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς να αποδεχθούν τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας.

Το αποκορύφωμα των χρόνων του Κάρτερ ήταν η υπογραφή των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1978, με τις οποίες η Αίγυπτος αναγνώρισε επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Υπέγραψε επίσης μια συνθήκη για την επιστροφή του ελέγχου της διώρυγας του Παναμά στον Παναμά. Αλλά το 1979 ο τελευταίος Σάχης του Ιράν ανατράπηκε και 66 Αμερικανοί πιάστηκαν όμηροι στην Τεχεράνη στη συνέχεια. Ο κ. Κάρτερ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν ως απάντηση και εισήγαγε εμπορικό εμπάργκο.

Ωστόσο, το κοινό δεν πίστευε ότι ήταν αρκετά σκληρός και η δημοτικότητά του έπεσε καθώς οι όμηροι των ΗΠΑ κρατήθηκαν για 444 ημέρες. Τα ποσοστά αποδοχής του δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα μετά την αποτυχία μιας προσπάθειας διάσωσης των ομήρων και σκοτώθηκαν οκτώ στρατιωτικοί των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, το Ιράν καθυστέρησε την απελευθέρωση των ομήρων μέχρι την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν. Από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Carter παρέμεινε ενεργός, πραγματοποιώντας ανθρωπιστικό έργο με το Carter Center του.

Ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας που προσπάθησε να πείσει τους στρατιωτικούς ηγέτες στην Αϊτή να παραδώσουν την εξουσία το 1994 και μεσολάβησε για μια κατάπαυση του πυρός στη Βοσνία που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική συνθήκη ειρήνης εκεί. Συνέχισε να αποκτά διεθνή φήμη για το έργο του στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κερδίζοντας το Νόμπελ Ειρήνης το 2002. Με τον Νέλσον Μαντέλα, ίδρυσε τους The Elders, μια ομάδα παγκόσμιων ηγετών που δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταξίδεψε επίσης πολύ – μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 – και συμμετείχε σε ετήσια ταξίδια για να χτίσει σπίτια με τη φιλανθρωπική οργάνωση Habitat for Humanity. Αλλά ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης παλέψει με πολλά ζητήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015, ο Κάρτερ είχε αφαιρέσει μια μικρή καρκινική μάζα από το συκώτι του. Την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε ότι δεν χρειαζόταν περαιτέρω θεραπεία, καθώς ένα πειραματικό φάρμακο είχε εξαλείψει κάθε σημάδι καρκίνου. Έχει εκφράσει συχνά μια εντυπωσιακή ψυχραιμία όταν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της υγείας του.

«Είμαι απόλυτα άνετα με ό,τι κι αν έρθει», είπε το 2015. «Είχα μια συναρπαστική, περιπετειώδη και ευχάριστη ύπαρξη». Ο κ. Κάρτερ γιόρτασε τα πιο πρόσφατα γενέθλιά του τον Οκτώβριο στο Πλέινς, τη μικροσκοπική πόλη της Τζόρτζια όπου γεννήθηκαν ο ίδιος και η σύζυγός του μεταξύ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Ύφεσης, και όπου επέστρεψαν όταν άφησε το αξίωμα. Πλήθος υψηλόβαθμων πολιτικών των ΗΠΑ προσέφεραν τις σκέψεις και τις προσευχές τους στην οικογένεια του κ. Κάρτερ καθώς κυκλοφόρησαν τα νέα το βράδυ του Σαββάτου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ