Ατοπική δερματίτιδα: Παράγοντας κινδύνου για νεοεμφανιζόμενη ημικρανία


Οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα (AD) έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη ημικρανία, σύμφωνα με μια επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Journal of the European Academy of Dermatology & Venereology. Ο Ji Hae Lee, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων αξιώσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας για να εντοπίσουν 3,5 εκατομμύρια ενήλικες στην Κορέα που υποβλήθηκαν σε εθνικό έλεγχο υγείας το 2009. Ο αντίκτυπος της ατοπικής δερματίτιδας στον κίνδυνο για ημικρανία νέας έναρξης αξιολογήθηκε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 48.983 ενήλικες (1,5 τοις εκατό) είχαν διάγνωση AD, ενώ 449.484 ημικρανίες νέας έναρξης εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια 7,6 ετών διάμεσης παρακολούθησης. Σε άτομα με AD, η σωρευτική επίπτωση της νεοεμφανιζόμενης ημικρανίας ήταν 21,8 ανά 1.000 άτομα-έτη, η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι σε άτομα χωρίς AD (16,5 ανά 1.000 ανθρωποέτη, αναλογία κινδύνου 1,26). Ο κίνδυνος για νέα ημικρανία ήταν ελαφρώς υψηλότερος μεταξύ αυτών με μέτρια έως σοβαρή ΝΑ (αναλογία κινδύνου, 1,26) έναντι εκείνων με ήπια ΝΑ.

Μεταξύ των ασθενών με AD, το κάπνισμα και το ανδρικό φύλο συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη ημικρανία. Υπήρξε επίσης μια συνεργιστική αύξηση στον κίνδυνο για ημικρανία σε ασθενείς με AD με διαταραχές ύπνου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. «Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να εξεταστεί εάν η κατάλληλη διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο νέας ημικρανίας», γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ