Πετρέλαιο: Παραμένει η ανησυχία για αστάθεια στις τιμές το 2019


Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή.

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή αντισταθμίζοντας κάποιες από τις απώλειες που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι ανησυχίες παραμένουν καθώς παράγοντες της αγοράς προδιαγράφουν αστάθεια τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα του 2019.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου καταγράφει άνοδο 2,5% στα 45,73 δολ. το βαρέλι ενώ το brent Φεβρουαρίου σημειώνει άνοδο 2% στα 53,71 δολ. το βαρέλι, μετά από τη χθεσινή βουτιά άνω του 4%.

Παρά την άνοδο, οι τιμές παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 , καθώς τα αυξανόμενα αποθέματα των ΗΠΑ και η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη διατηρούν τις αγορές υπό πίεση.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών αυτή την εβδομάδα και μειώθηκαν περισσότερο από 20% για το έτος λόγω των πλεονασματικών ποσοτήτων.

«Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχουν βαρύνει τις κινήσεις των χρηματιστηρίων και οι τιμές του πετρελαίου δεν είναι απαλλαγμένες από αυτές τις ανησυχίες», εκτιμά ο Ahn Yea-Ha από την Kiwoom Securities.

«Οι αγορές πετρελαίου, μαζί με τις αγορές μετοχών και ομολόγων, αναμένεται να επιδείξουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα το 2019 εξαιτίας των κινδύνων που περιλαμβάνει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», σημειώνει ο Makiko Tsugata, αναλυτής της Mizuho Securities Co και προσθέτει ότι «οι επενδυτές θεωρούν ότι οι περικοπές στην παραγωγή που υποσχέθηκαν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν επαρκούν για να εξισορροπήσουν την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ