Γυναίκες: Υψηλότερος κίνδυνος μετά από παράκαμψη των νοσούντων στεφανιαίων αρτηριών


Οι γυναίκες έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ανεπιθύμητες εκβάσεις μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, χωρίς σημαντική αλλαγή στον κίνδυνο από το 2011 έως το 2020, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την 1η Μαρτίου στο JAMA Surgery. Ο Mario Gaudino, M.D., Ph.D., από το Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης στην οποία συμμετείχαν 1.297.204 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πρωτογενή απομονωμένη στεφανιαία παράκαμψη από το 2011 έως το 2020 για να αξιολογήσουν τις τάσεις των γυναικών.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

24,5% γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν:

  • υψηλότερη μη προσαρμοσμένη εγχειρητική θνησιμότητα (2,8 έναντι 1,7%)
  • και συνολική μη προσαρμοσμένη συχνότητα εμφάνισης του συνδυασμού εγχειρητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας (22,9 έναντι 16,7%).

Από το 2011 έως το 2020, ο αποδιδόμενος κίνδυνος του γυναικείου φύλου για εγχειρητική θνησιμότητα κυμαινόταν από 1,28 έως 1,41. Για τη σύνθεση εγχειρητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας, ο αποδιδόμενος κίνδυνος γυναικείου φύλου ήταν 1,08 τόσο το 2011 όσο και το 2020. «Βρήκαμε ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγχειρητικής θνησιμότητας και μετεγχειρητικών επιπλοκών μετά το CABG σε σύγκριση με τους άνδρες και ότι ο υπερβολικός κίνδυνος στις γυναίκες ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος την τελευταία δεκαετία», γράφουν οι συγγραφείς.

«Δεν παρατηρήσαμε σημαντική μείωση στον εγχειρητικό κίνδυνο για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε CABG στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2011 και 2020». Ταυτόχρονα για ασθενείς με σπονδυλική στένωση, η χειρουργική θεραπεία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και χαμηλότερο κόστος για δύο χρόνια, σε σύγκριση με τη μη εγχειρητική θεραπεία, προτείνει μια μελέτη στο τεύχος Φεβρουαρίου του The Journal of Bone & Joint Surgery.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ