Αφύπνιση: Λειτουργεί πραγματικά η παραγωγικότητα νωρίς το πρωί;


Το να ξυπνάς το ξημέρωμα γιατί θα σε κάνει πιο παραγωγικό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Dwayne Johnson και ο Jeff Bezos ισχυρίζονται ότι η ώρα που ξυπνούν νωρίς τους καθιστά εξαιρετικά παραγωγικούς και ότι οι άνθρωποι ενστερνίζονται το «5am club» εδώ και πολύ καιρό. Όμως, όπως πολλές ρουτίνες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την ευημερία, το TikTok το έχει πάρει και το τρέχει μαζί του και η ρουτίνα πέντε-εννιά έχει γίνει μια μεγάλη δοκιμασία πριν την εργασία.

Το hashtag #5to9routine έχει 35 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα και μερικοί άνθρωποι το φτάνουν στα άκρα, μοιράζοντας ρουτίνες αφύπνισης που ξεκινούν στις τέσσερις το πρωί. Αν και μπορεί να είναι πολύ πειθαρχημένο, αξίζει πραγματικά τον κόπο και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς; Λοιπόν, όχι απαραίτητα, λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας του Self-care For Tough Times Suzy Reading.

«Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται φυσικά μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια το πρωί, ενώ άλλοι θα αισθάνονται πιο ενεργοποιημένοι αργότερα μέσα στην ημέρα. Ακολουθήστε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς ως άτομο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να σέβεστε και να ικανοποιείτε τις ανάγκες ύπνου σας – για τους ενήλικες, αυτό είναι επτά έως εννέα ώρες ύπνου καθημερινά και η θυσία των αναγκών μας για ύπνο δεν θα μας εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα».

Η ροζ εκδοχή των τάσεων παραγωγικότητας και ευεξίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιζήμια για εμάς. Φαίνονται ήρεμα, τέλεια και παραγωγικά. Είναι μια ρομαντική ιδέα ότι η ζωή σας μπορεί να μοιάζει με αυτό, απλά ξυπνώντας νωρίτερα. «Υπάρχει τόση πίεση πάνω μας να παίξουμε – να γίνουμε ο τέλειος γονιός, να έχουμε το τέλειο σπίτι, την τέλεια στάση γιόγκα, πίεση να διαπρέψουμε στην καριέρα μας – οι άνθρωποι αναζητούν όλα τα hacks που είναι διαθέσιμα», λέει ο Reading.

«Απορροφούμε τόσα πολλά μη χρήσιμα μηνύματα. «Υποβάλλεις, χάνεις», «Κανένας πόνος, κανένα κέρδος», ο καταναλωτισμός μάς λέει ότι πρέπει να αγοράζουμε περισσότερα για να είμαστε περισσότεροι, και αυτή η κουλτούρα αλέσεως συνδυάζει την αυτοεκτίμησή μας με την παραγωγικότητα. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας, η πίεση για να είμαστε παραγωγικοί είναι τεράστια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τη «συγκριτικότητα» μας – η πίεση να συμβαδίσουμε με τους Τζόουνς μπορεί να είναι συντριπτική».

Και η τάση πέντε με εννέα μπορεί να πάει πολύ μακριά, πράγμα που θα σας κάνει πιο κουρασμένους μακροπρόθεσμα. «Αυτή η τάση μάς ασκεί μεγαλύτερη πίεση να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, πίεση να στριμώξουμε περισσότερο στην ημέρα μας, δοξάζοντας την παραγωγικότητα. Είναι εντάξει να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες ύπνου και ξεκούρασης. Και στην πραγματικότητα, δεν είναι απλώς εντάξει, είναι απαραίτητο και έξυπνο για εμάς να βαδίζουμε», λέει. Η παραγωγικότητά σας μπορεί πραγματικά να ωφεληθεί περισσότερο από τη γνώση σε αυτί στο οποίο ανταποκρίνεται το σώμα σας και μια ρουτίνα που σας κρατά ήρεμους και χαρούμενους.

Αν αυτό είναι να ξυπνάς νωρίς και να κοιμάσαι νωρίς, είναι υπέροχο, αλλά αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. «Ένα χαρακτηριστικό του «καλού ύπνου» είναι να ξυπνάς φυσικά χωρίς ξυπνητήρι. Γνωρίστε το ρολόι του σώματός σας και βοηθήστε να το ρυθμίσετε με συνέπεια – πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα και ξυπνάτε την ίδια ώρα, όπου είναι δυνατόν», λέει ο Reading. «Είναι πιο λογικό να ξυπνάς νιώθοντας αναζωογονημένος από τον επαρκή ύπνο, παρά να ξυπνάς νωρίτερα για να ασχοληθείς με μια πρακτική που ενισχύει την ενέργεια. Το να πηγαίνω για ύπνο νωρίτερα είναι μια τάση που θα μπορούσα να μείνω πίσω!».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ