Γόνιμες ημέρες: Πώς να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία;


Η διαδικασία της ωορρηξίας είναι ένα μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, που ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ωορρηξία, ώστε να μπορείτε να προβλέψετε την πιο γόνιμη περίοδο του μήνα.

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι μια διαδικασία όπου ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη κάθε μήνα. Το ωάριο κινείται έξω από την ωοθήκη στη σάλπιγγα όπου μπορεί να ζήσει για 12 έως 24 ώρες. Εάν υπάρχει σπέρμα, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί, όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη μήτρα και θα εμφυτευθεί. Εάν δεν πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση, το σώμα σας θα επαναρροφήσει το ωάριο.

Σε έναν τυπικό εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως γύρω στην ημέρα 14. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των γυναικών, καθώς πολλές δεν έχουν κύκλο 28 ημερών. Ένας κανονικός κύκλος θεωρείται οπουδήποτε από 21 έως 35 ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν περίοδο 14 έως 16 ημέρες μετά την ωορρηξία, ακόμα κι αν ο κύκλος τους είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον μέσο όρο.

Πώς καταλαβαίνετε πότε έχετε ωορρηξία;

Είτε προσπαθείτε να συλλάβετε είτε ελπίζετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε ότι η ωορρηξία θα συμβεί στο σώμα σας.

Αλλαγές στην τραχηλική βλέννα

Η βλέννα του τραχήλου της μήτρας παράγεται από τον τράχηλο και είναι ένα υγρό στον κολπικό σωλήνα που είναι παχύρρευστο, λευκό και κολλώδες πριν την ωορρηξία. Ακριβώς πριν από την ωορρηξία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η τραχηλική βλέννα σας γίνεται διαυγής και ολισθηρή. Αυτό είναι γνωστό ως βλέννα του τραχήλου της μήτρας από ασπράδι αυγού, επειδή η σύσταση είναι παρόμοια με το ασπράδι αυγού. Αυτή η αλλαγή βοηθά το σπέρμα να μπορεί να κολυμπήσει πιο εύκολα προς το ωάριο.

Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος

Κατά την περίοδο της ωορρηξίας, η βασική θερμοκρασία του σώματός σας (BBT) αυξάνεται ελαφρά, περίπου 0,5 έως 1 βαθμό Φαρενάιτ. Δεν μπορείτε να μετρήσετε αυτή τη μικρή αλλαγή με ένα κανονικό θερμόμετρο. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο BBT και πρέπει να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.

Καταγράφοντας τις θερμοκρασίες σας σε πολλούς κύκλους, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ένα μοτίβο για το πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Η γονιμοποίησή σας είναι στο υψηλότερο επίπεδο δύο έως τρεις ημέρες πριν ανέβει η θερμοκρασία σας.

Τι μπορεί να νιώσετε κατά την ωορρηξία

Μπορεί να παρατηρήσετε άλλα σημάδια στο σώμα σας ότι έχετε ωορρηξία, αλλά αυτοί δεν είναι αξιόπιστοι τρόποι για να προβλέψετε πότε θα έχετε ωορρηξία. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε:

  • Πονεμένο, τρυφερό στήθος.
  • Κοιλιακό φούσκωμα.
  • Μικρός πόνος στη λεκάνη ή στην κοιλιά.
  • Η διάθεση και η όρεξη αλλάζουν.
  • Αυξημένη λίμπιντο.
  • Ελαφρύς πόνος στην πλάτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ