Πόσο καφέ πρέπει να πίνεις αν θες να ζήσεις για πολλά, πολλά χρόνια

Αν ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, πόσος καφές συνιστά παράγοντα μακροζωίας; Ναι, ο καφές μπορεί να σε κάνει να ζήσεις περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2017. Καφέ, ναι λοιπόν, αλλά πόσο καφέ;

Επισημαίνοντας το δεδομένο που έχει επαναληφθεί πολλάκις από τους επιστήμονες, σύμφωνα με το οποίο ο καφές προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια, προχωράμε στις μελέτες. Δημοσιεύτηκαν αμφότερες στην επιθεώρηση “Annals of Internal Medicine” και επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τα καλά νέα.

Η πρώτη αφορά σε περισσότερους από 520.000 ανθρώπους από 10 διαφορετικές χώρες και πρόκειται για την ευρύτερης κλίμακας μελέτη που σχετίζει τον καφέ με τη θνησιμότητα. Το πόρισμα αναφέρει ότι πίνοντας καφέ μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για παθήσεις όπως η υπατική νόσος, ο καρκίνος στις γυναίκες και διάφορες μορφές που πλήττουν το κυκλοφορικό και το πεπτικό σύστημα. Μάλιστα επισημάνθηκε πως οι άντρες που πίνουν καφέ εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά αυτοκτονικών τάσεων.

Η δεύτερη έρευνα έφτασε ακόμα βαθύτερα, διαπιστώνοντας πως καφές αυξάνει τη μακροζωία κατά 18%. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Keck τόνισε για τους 185.000 συμμετέχοντες: «Λαμβάνοντας υπόψιν πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, πολύ διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και διαφορετικές ευαισθησίες . Ο καφές τους ενώνει».

Όλα καλά λοιπόν, αλλά ποιος είναι ο μαγικός αριθμός των φλιτζανιών; Σύμφωνα με την 1η έρευνα, όσοι έπιναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως εμφάνιζαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Η 2η μελέτη διαπίστωσε ότι 2-4 φλιτζάνια την ημέρα πετυχαίνουν τον στόχο. Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, κάνουν καλό!

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ