Credit Suisse: Ζητά δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας


Δημόσια δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ζήτησε σήμερα η Credit Suisse.H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.

Η ελβετική τράπεζα προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη. Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

Για την ευρωστία της Credit Suisse με όρους ρευστότητας μίλησε σε συνέντευξή του στο CAN την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Ulrich Koerner, μετά τη βουτιά πάνω από 30% που σημείωσε η τιμή της μετοχής της.

«Το κεφάλαιό μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ πολύ ισχυρή», είπε ο Koerner. «Εκπληρώνουμε και με το παραπάνω όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις».

Η Credit Suisse βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων διότι ο πρόεδρος της Saudi National Bank, που είναι η μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, ανέφερε σήμερα ότι αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο αύξησης του μεριδίου του στην Credit Suisse, το οποίο είναι τώρα στο 9,9%.

Η δήλωσή του οδήγησε στη κατάρρευση της μετοχής μέχρι την αναστολή της διαπραγμάτευσης με απώλειες 30% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse έναντι χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον πλησίασε ένα επίπεδο που πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών. Τα ομόλογα της τράπεζας ηγήθηκαν των απωλειών στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 2,5 και 5 σεντς ανά ευρώ, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ