Επιστροφή στα κέρδη μετά τις πρωινές πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές


Με  κέρδη κινούνται πλέον οι ευρωπαϊκές αγορές λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζειι 0,22% στις 437,90 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 2,57%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX πλέον κερδίζει 0,26% στις 14.809 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC ενισχύεται κατά 0,29% στις 6.945 μονάδες.

Στη Βρετανία οι απώλειες του FTSE φτάνουν το 0,03% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,04% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 0,31%.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) με κοινή ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τη συνολική δέσμη μέτρων που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παράλληλα, οι τρεις φορείς επισημαίνουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, καθώς διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Όπως τονίζουν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση ορίζει, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας υφίστανται τις ζημίες.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους απαιτείται η απομείωση των ομολόγων κατηγορίας AT 1 (Additional Tier 1).

Όπως επισημαίνουν, αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες τραπεζικής εποπτείας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.

Τα ομόλογα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν σημαντική συνιστώσαν της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγουν οι εποπτικοί φορείς.

Οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν ασφαλές καταφύγιο με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κινούνται ανοδικά και οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.

Είναι ενδεικτικό ότι στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν πριν από λίγο στο 4,05%, από 4,19% που ήταν την Παρασκευή.

Αντιστοίχως κινούνται και οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων της Ευρωζώνης με εκείνη του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί στο 2,06%..

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα η σημερινή τους άνοδος οφείλεται εν μέρει και στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αμετάβλητη στο Ba3. Ωστόσο αναθεώρησε ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο βασικός μοχλός για την αλλαγή των προοπτικών σε «θετικές» είναι η πρόβλεψη για μία περίοδο υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από ό,τι την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στη διακυβέρνηση και προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα που αποδίδουν πιο εμφανώς καρπούς, αναφέρει ο Moody’s.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλλουν σε σημαντική μείωση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Moody’s.

Συγκεκριμένα, η Moody’s αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από επενδύσεις, τόσο μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ιδιωτικών επενδύσεων. Μαζί με τις επιπτώσεις των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων -οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος – και τις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και της δικαιοσύνης, αυτό είναι πιθανό να ανεβάσει τη δυνητική ανάπτυξη σε 2% έως 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ