Εγκυμοσύνη: Τι ισχύει για την νηστεία στην κύηση


Πολλά πράγματα στην εγκυμοσύνη θέλουν περισσότερη προσοχή. Η διατροφή είναι ένα από αυτά. Μπορεί για παράδειγμα μια έγκυος γυναίκα να κάνει νηστεία; Είναι ασφαλές;

Επιτρέπεται η νηστεία στην εγκυμοσύνη;

Υπό προϋποθέσεις. Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες, το οποίο σημαίνει ότι η μέλλουσα μαμά πρέπει να καταναλώνει τις τροφές εκείνες που θα εξασφαλίσουν την επαρκή πρόσληψή τους.

Στη νηστεία ο οργανισμός στερείται τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια. Συνεπώς, εάν η έγκυος θέλει να νηστέψει θα πρέπει να φροντίσει για την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη από άλλες τροφές.

Πηγές πρωτεΐνης εκός από το κρέας

Το κρέας, τα αυγά και τα πουλερικά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «πλήρεις» πηγές πρωτεΐνης. Τα όσπρια είναι φυτικές πηγές πρωτεΐνης και δεν περιέχουν τον ίδιο αριθμό αμινοξέων με το κρέας.

Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας στη νηστεία; Πλήρεις πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται εκτός από το κρέας και τα θαλασσινά τα οποία είναι νηστίσιμα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο για την περίοδο τη νηστείας

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό την περίοδο της εγκυμοσύνης και απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο εκτός από το κρέας είναι επίσης οι:

  • Σπανάκι
  • Ξηροί καρποί
  • Μπρόκολο
  • Φακές
  • Αρακάς
  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Δεομένου ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό από τον οργανισμό, μπορείτε να συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και τα ακτινίδια.

Πηγές ασβεστίου για να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Την περίοδο της νηστείας αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο.

Φυτικές πηγές ασβεστίου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το κουνουπίδι, τα αποξηραμένα φρούτα και το μπρόκολο.

Τι άλλο να προσέξετε την περίοδο της εγκυμοσύνης;

  • Φροντίστε τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνετε να τα πλένετε πολύ καλά.
  • Μαγειρεύετε καλά τα θαλασσινά για να αποφύγετε δηλητηριάσεις όπως η σαλμονέλα.
  • Σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος έχει την ακριβή εικόνα της κατάστασής σας και γνωρίζει ακριβώς τις ανάγκες σας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ