«Κόλαση» στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό: «Φλέγεται» η Ρεν – Κινητοποιήσεις με φόντο τις προτάσεις μομφής στη Βουλή

Η πιο κρίσιμη μέχρι στιγμής ημέρα της δεύτερης επταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, στην Γαλλία, άρχισε με κακούς οιωνούς για τον επικεφαλής των Ηλυσίων Πεδίων, καθώς η Γαλλία συγκλονίζεται από συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον της αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, με την Ρεν να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών.

Καθώς σε πολλές περιοχές της Γαλλίας έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις, η αστυνομία στην Ρεν αποφάσισε να αποκλείσει και να καθαρίσει το κέντρο από τους διαδηλωτές, οι οποίοι όμως βγήκαν από την πόλη και έκλεισαν με φωτιές τις εισόδους της.

 

 

Αυτή την ώρα αρχίζει στην Εθνοσυνέλευση η συζήτηση των προτάσεων μομφής που κατέθεσαν το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και η συμμαχία LIOT που συμπεριλαμβάνει βουλευτές όλων των κομματικών αποχρώσεων.
Όπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και αποδεικνύει τη βαθύτατη πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Γαλλία.
Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτείται η ψήφος 287 βουλευτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με βάση όσους έχουν εκφράσει γνώμη, αναζητούνται περί τους δέκα βουλευτές ακόμη που θα ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων.

Ο Μακρόν, παρά τις αναταραχές, σε μήνυμα του εύχεται “η μεταρρύθμιση να μπορέσει να oλοκληρώσει τη δημοκρατική της πορεία, με σεβασμό προς όλους”. Αν απορριφθούν οι προτάσεις, θα περάσει αυτόματα η μεταρρύθμιση, η οποία αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Στο μεταξύ όσοι Γάλλοι είναι αντίθετοι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, βρίσκονται από το πρωί επί ποδός πολέμου. Σε πόλεις όπως είναι η Ρεν, η Μασσαλία ή η Νάντη διοργανώνουν επιχειρήσεις «νεκρών πόλεων». Στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους για να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία, μπλοκάρουν τις εισόδους των διυλιστηρίων. Οι οδοκαθαριστές εδώ και 15 ημέρες δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, οι εκπαιδευτικοί ανακοίνωσαν πως σήμερα όπως και τις επόμενες ημέρες θα απεργήσουν.

Στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου περισσότερα από 200 άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι. Πολλοί καταγγέlλουν βίαιες προληπτικές προσαγωγές από την αστυνομία.

Αν περάσει η πρόταση μομφής, πέφτει η κυβέρνηση. Αν όχι θα επιδεινωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση στη Γαλλία με τον κόσμο και τα συνδικάτα να δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να αποσυρθεί η επίμαχη μεταρρύθμιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ,ήταν το πρωί και οι αντιδράσεις στην Νάντη.

 

 

 

 

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ