Έρευνα: Τα επαγγέλματα με τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους


Έρευνα: Σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου και την μελέτη που διεξήχθη για 85 έτη, τα πιο μοναχικά επαγγέλματα είναι και αυτά με τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους. 

Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι το μυστικό για μία ευτυχισμένη ζωή είναι τα χρήματα, ή η επαγγελματική επιτυχία, όμως σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται στις θετικές σχέσεις και στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου και την μελέτη που διεξήχθη για 85 έτη, τα πιο μοναχικά επαγγέλματα είναι και αυτά με τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους.

Ο Ρόμπερτ Γουάλντινγκερ, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της Μελέτης αναφέρει ότι οι δουλειές που προσφέρουν ελάχιστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, ή δεν δίνουν ευκαιρίες για δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους τείνουν να έχουν τους πιο δυστυχισμένους υπαλλήλους.

Από το 1938, οι ερευνητές του Χάρβαρντ συγκέντρωσαν αρχεία υγείας από περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και τους έκαναν λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια.

Η ανάγκη για θετικές σχέσεις, «είναι μια κρίσιμη κοινωνική ανάγκη που πρέπει να ικανοποιείται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας», εξηγεί ο Γουάλντινγκερ. «Επιπλέον, εάν είστε πιο συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους, νιώθετε πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά σας και είστε πιο παραγωγικοί».

Μερικές από τις πιο μοναχικές δουλειές περιλαμβάνουν πιο ανεξάρτητη εργασία από τις διαπροσωπικές σχέσεις ή απαιτούν ολονύχτιες βάρδιες, όπως η οδήγηση φορτηγού και η νυχτερινή φύλαξη.

Οι μοναχικές δουλειές είναι συνηθισμένες σε αναδυόμενες βιομηχανίες που βασίζονται στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών παράδοσης πακέτων και φαγητού, όπου οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν καθόλου συναδέλφους, ή στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, όπου η εργασία είναι «τόσο γρήγορη και έξαλλη» που οι εργαζόμενοι στην ίδια βάρδια αποθήκης μπορεί να μην γνωρίζει καν το όνομα του άλλου, λέει ο Γουάλντινγκερ.

Ωστόσο, η μοναξιά δεν ταλαιπωρεί μόνο όσους κάνουν μοναχικές δουλειές – ακόμη και άτομα με πολυάσχολες, κοινωνικές δουλειές μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι αν δεν έχουν θετικές, ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με άλλους.

Ο Γουάλντινγκερ επισημαίνει τις θέσεις εργασίας εξυπηρέτησης πελατών ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα συχνά αγχώνονται πάρα πολύ από τη δουλειά τους, κυρίως επειδή είναι στο τηλέφωνο όλη μέρα με απογοητευμένους, ανυπόμονους ανθρώπους», λέει.

Το να νιώθουμε αποκομμένοι από τους άλλους στη δουλειά είναι επίσης ένα πρόβλημα υγείας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι, καθώς μεγαλώνουμε, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου όσο το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια.

Η κοινωνικοποίηση είναι καλή για την καριέρα αλλά την ψυχική σας υγεία

Η δημιουργία μικρών ευκαιριών για κοινωνική σύνδεση στην εργασία μπορεί να είναι επανορθωτική και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων μοναξιάς και δυσαρέσκειας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μιλήστε για πέντε λεπτά με έναν συνάδελφο, ή βρείτε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα και ασχοληθείτε με αυτά μετά από μία αγχωτική βάρδια, θα μπορέσετε να νιώσετε πολύ πιο χαρούμενοι.

Η μεγιστοποίηση της ευτυχίας σας στην εργασία εξαρτάται επίσης από τις προσδοκίες που έχει ο διευθυντής σας.

«Εάν έχετε κίνητρα να εργαστείτε σε ομάδες, είναι πιο εύκολο να χτίσετε θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας», λέει ο Γουάλντινγκερ. «Αλλά αν αναμένεται από εσάς να είστε με το κεφάλι κάτω και να δουλεύετε μόνοι σας όλη την ώρα ή να ανταγωνίζεστε άλλους, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία».

Εάν οι υπάλληλοι κουβεντιάζουν ή αστειεύονται μεταξύ τους στο γραφείο, ορισμένοι διευθυντές θα υποθέσουν ότι «δεν εργάζονται και η παραγωγικότητά τους πιθανώς δεν είναι καλή», λένε ο Γουάλντινγκερ και ο συνάδελφός του Μαρκ Σουλτς, PhD, αναπληρωτής διευθυντής της μελέτης στο βιβλίο τους «The Good Life».

Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι το αντίθετο. Μία έκθεση του 2022 από την Gallup δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό φίλο στη δουλειά είναι πιο παραγωγικοί και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους από εκείνους που δεν έχουν.

Όταν ψάχνουμε για δουλειά, θεωρούμε ότι τα σημαντικά οφέλη είναι η ασφάλιση υγείας και η αποζημίωση, ωστόσο ο Γουάλντινγκερ και ο Σουλτς υποστηρίζουν ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και στις εργασιακές σχέσεις, καθώς αποτελούν ακόμη ένα «εργασιακό όφελος», ενώ μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν την υγεία και βασικά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ