«Καζάνι που βράζει» το Ισραήλ: Aπεργιακό χάος και διαδηλώσεις – Τρίζει ο θρόνος του «βασιλιά Μπίμπι»


Ισραήλ: Άνευ προηγουμένου αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και μία χώρα διχασμένη που βυθίζεται στο χάος

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται τεράστια πίεση για τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να προωθήσει, παρά την πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση. Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής σε όλα σχεδόν τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και ο πανίσχυρος στρατός που παραδοσιακά συντάσσεται με την κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ ξεκίνησε απεργία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων τη Δευτέρα (27/3), συμμετέχοντας σε ένα διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη λεγόμενη «μεταρρύθμιση της οργής».

Η απεργία της ομάδας-ομπρέλας Histadrut, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 800.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, των μεταφορών και των τραπεζών, μεταξύ πολλών άλλων τομέων, θα μπορούσε να παραλύσει μεγάλα τμήματα της οικονομίας του Ισραήλ, η οποία είναι ήδη σε ασταθές έδαφος, εντείνοντας την πίεση στον Νετανιάχου να αποσύρει τη μεταρρύθμιση.

Οι πτήσεις αναχώρησης από το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας Μπεν Γκουριόν ακυρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επηρεάζοντας χιλιάδες ταξιδιώτες. Δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ ανακοίνωσαν επίσης την διακοπή της λειτουργίας τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Τα λιμάνια της Χάιφας και τος Ασντότ ανακοίνωσαν παύση εργασιών. Η Ιατρική Ενωση του Ισραήλ κήρυξε επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την άμεση κήρυξη γενικής απεργίας με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας. «Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του Histadrut. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε»

Η αυξανόμενη αντίσταση στο σχέδιο ήρθε ώρες αφότου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας σε μια αυθόρμητη επίδειξη οργής για την απόφαση του Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας του, επειδή τάχθηκε κατά της μεταρρύθμισης. Φωνάζοντας «η χώρα καίγεται», άναψαν φωτιές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, αποκλείοντας πολλές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα για ώρες. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από την Κνεσέτ, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.

Η αναθεώρηση, την οποία προωθεί ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, και οι σύμμαχοί του στην πιο δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει βυθίσει το Ισραήλ σε μια από τις χειρότερες εγχώριες κρίσεις του. Έχει πυροδοτήσει ένα διαρκές και εντεινόμενο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει εξαπλωθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, όπου οι έφεδροι βγαίνουν όλο και πιο συχνά δημόσια για να πουν ότι δεν θα υπηρετήσουν μια χώρα που στρέφεται προς την απολυταρχία.

Η αναταραχή έχει διχάσει περαιτέρω το Ισραήλ, μεγεθύνοντας τις μακροχρόνιες και δυσεπίλυτες διαφορές σχετικά με τον χαρακτήρα της χώρας που έχουν προκαλέσει διχασμό από την ίδρυσή του. Οι διαδηλωτές λένε ότι αγωνίζονται για την ίδια την ψυχή του έθνους, βλέποντας την αναμόρφωση ως άμεση πρόκληση για τα δημοκρατικά ιδεώδη του Ισραήλ. Η κυβέρνηση τους έχει χαρακτηρίσει «αναρχικούς» που θέλουν να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ