Οστεοπόρωση εμφυτεύματα: Πώς επιδρά η νόσος στην οδοντική μας υγεία;


Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια οστικής μάζας. Αποδυναμώνει τα οστά μειώνοντας την οστική πυκνότητα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οστεοπόρωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και άλλα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, απώλεια ύψους και εύθραυστα οστά. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι αισθητά έως ότου το οστό έχει ήδη επιδεινωθεί.

Αν και δεν μπορείτε να δείτε την οστεοπόρωση στις οδοντικές ακτινογραφίες, αυτές οι εικόνες μπορούν να αποκαλύψουν την έκταση της οστικής απώλειας, επιτρέποντας στον οδοντίατρο να εκτιμήσει εάν η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατάλληλη. Εάν η οστική απώλεια είναι πολύ σοβαρή, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να πάρει φάρμακα για την οστεοπόρωση πριν προχωρήσει με οδοντικά εμφυτεύματα για να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχούς ενσωμάτωσης των οστών.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα για την οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσουν την ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας ή το γιατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης (ή άλλα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) που παίρνετε πριν προγραμματίσετε τη θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων.

Μπορείτε να προχωρήσετε σε οδοντικά εμφυτεύματα με οστεοπόρωση;

Τι συμβαίνει όταν οι οδοντίατροι συστήνουν θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων σε άτομα με οστεοπόρωση που έχουν ελλείποντα δόντια; Επειδή τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό, είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής οστική πυκνότητα στο σημείο της εγκατάστασης του εμφυτεύματος. Επιπλέον, το οστό πρέπει να είναι αρκετά υγιές για να ενσωματωθεί ή να «συγκολληθεί» με την επιφάνεια των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Εάν κάποιος με οστεοπόρωση έχει σημαντική απώλεια οστού λόγω της κατάστασής του, μπορεί να μην είναι καλός υποψήφιος για θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί οστικό μόσχευμα (αύξηση) για τη δημιουργία της περιοχής πριν από την εγκατάσταση των εμφυτευμάτων.

Οδοντικά εμφυτεύματα με οστεοπόρωση

Τα καλά νέα είναι ότι τα άτομα με οστεοπόρωση μπορούν ακόμα να λάβουν θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι εξίσου επιτυχημένη για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτήν την ιατρική πάθηση. Αν και μπορεί να υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος χαμηλότερου ποσοστού επιτυχίας, η θεραπεία δεν αντενδείκνυται (δηλαδή, μπορείτε ακόμα να προχωρήσετε με τη λήψη οδοντικών εμφυτευμάτων.) Μόλις εγκατασταθεί, το οστό σας θα αναπτυχθεί φυσικά γύρω από το εμφύτευμα. Αυτή η διαδικασία παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα για να παραμείνει ένα οδοντικό εμφύτευμα στη θέση του και να υποστηρίξει τα ανταλλακτικά δόντια, ακόμα κι αν είχατε προηγουμένως υποστεί απώλεια οστικής μάζας.

Συναφείς κίνδυνοι

Τα άτομα με οστεοπόρωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας οδοντικών εμφυτευμάτων λόγω των εξασθενημένων οστών τους. Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, καθιστώντας δύσκολη την προβλέψιμη θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων. Για επιτυχή ενσωμάτωση του εμφυτεύματος, τα γύρω οστά πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συγκρατούν το εμφύτευμα στη θέση του.

Εάν κάποιος με οστεοπόρωση σκέφτεται τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα, θα πρέπει να γνωρίζει τον αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας λόγω εξασθενημένων οστών ή ανεπαρκούς οστικής πυκνότητας. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση μπορούν να περιπλέξουν περαιτέρω τη διαδικασία εμφύτευσης, καθώς ορισμένες συνταγές μπορεί να επηρεάσουν την ενσωμάτωση των οστών και να επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αποτυχίας του εμφυτεύματος, κάποιος με οστεοπόρωση μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσει τη ρουτίνα φροντίδας της στοματικής υγείας με θεραπείες που προάγουν την καλύτερη υγεία των οστών και των ούλων. Είναι σημαντικό να συζητήσουν τις επιλογές τους με τον οδοντίατρό τους ή τον ειδικό οδοντίατρο για να καθορίσουν εάν τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για αυτούς. Με τις σωστές προφυλάξεις και θεραπείες, τα άτομα με οστεοπόρωση μπορούν ακόμα να απολαμβάνουν ένα πλήρως λειτουργικό χαμόγελο με οδοντικά εμφυτεύματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ