Καρκίνος του Μαστού Πρόληψη: Το εκπιπτόμενο ποσό, η συμμετοχή, οδηγεί τις γυναίκες να παραλείπουν τη μαστογραφία


Καρκίνος του Μαστού Πρόληψη: Ερευνητές που πραγματοποίησαν έρευνα σε γυναίκες που παρακολουθούν ραντεβού για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού διαπίστωσαν ότι μία στις πέντε είναι πιθανό να παραλείψει πρόσθετες εξετάσεις μετά από ένα μη φυσιολογικό εύρημα στη μαστογραφία της, εάν υπάρχει έκπτωση ή συμμετοχή, σύμφωνα με κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Radiology. Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Με την έλευση του νόμου περί προσιτής περίθαλψης (ACA), τα προγράμματα υγείας με υψηλή έκπτωση (HDHP) έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, ιδίως μεταξύ των νεότερων, υγιών ατόμων. Πιστεύεται ότι τα προγράμματα υγείας με υψηλή έκπτωση HDHP μειώνουν τις συνολικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κάνοντας τα άτομα να γνωρίζουν καλύτερα τα ιατρικά τους έξοδα. Η υψηλότερη έκπτωση μειώνει επίσης τα μηνιαία ασφάλιστρα, καθιστώντας τα προγράμματα αυτά ελκυστική επιλογή για υγιείς ανθρώπους που συνήθως χρειάζονται κάλυψη μόνο για προληπτική περίθαλψη ή επείγοντα περιστατικά υγείας.

Όμως, ενώ τα προγράμματα υγείας με υψηλή έκπτωση HDHP προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα, το υψηλό κόστος του εκπιπτόμενου ποσού – τουλάχιστον 1.500 δολάρια για τα άτομα και 3.000 δολάρια για τις οικογένειες – μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν την απαραίτητη περίθαλψη. “Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πληρωμή από την τσέπη ή συμμετοχή για την προληπτική μαστογραφία, δεδομένου ότι καλύπτεται από το ACA”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michael Ngo, M.D., ειδικευόμενος ακτινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Ωστόσο, οποιαδήποτε διαγνωστική απεικόνιση παρακολούθησης για ένα μη φυσιολογικό εύρημα που διαπιστώνεται στη μαστογραφία διαλογής μπορεί να απαιτεί από την ασθενή να καταβάλει μια συμμετοχή ή ένα εκπιπτόμενο ποσό, ανάλογα με το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης”. Ο Dr. Ngo και οι συνεργάτες του θέλησαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που είχαν αυτές οι πληρωμές στην προθυμία της ασθενούς να επιστρέψει για σημαντική απεικόνιση παρακολούθησης. Οι ερευνητές εξέτασαν 932 ασθενείς που προσήλθαν για απεικόνιση του μαστού στο Boston Medical Center μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Η έρευνα περιελάμβανε δημογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού και τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς και σενάρια σχετικά με τη χρήση της απεικόνισης του μαστού. Υπήρξε μεταβλητό ποσοστό ανταπόκρισης στις ερωτήσεις. Όταν ρωτήθηκαν αν θα παρέλειπαν την ενδεικνυόμενη απεικόνιση αν γνώριζαν ότι έπρεπε να πληρώσουν ένα εκπιπτόμενο ποσό, από τους 714 ερωτηθέντες, 151 (21,2%) δήλωσαν ότι θα παρέλειπαν την απεικόνιση, 424 (59,4%) δήλωσαν ότι δεν θα παρέλειπαν την απεικόνιση και 139 (19,5%) ήταν αναποφάσιστοι. “Οι ασθενείς που είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι θα παρέλειπαν τη διαγνωστική απεικόνιση έτειναν να είναι φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες, να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, να έχουν νοικοκυριό με χαμηλότερο εισόδημα, να λαμβάνουν Medicaid ή να μην έχουν καθόλου ασφάλιση”, δήλωσε ο Dr. Ngo. Οι ομάδες με το υψηλότερο ποσοστό απαντήσεων που ανέφεραν ότι θα παρέλειπαν την πρόσθετη απεικόνιση ήταν οι ισπανόφωνοι (33,0%), με μόρφωση λυκείου ή μικρότερη (31,0%), με εισόδημα νοικοκυριού μικρότερο από 35.000 δολάρια (27,0%) και με Medicaid/χωρίς ασφάλιση (31,5%).

“Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι ομάδες τείνουν να έχουν ήδη χαμηλότερη προσκόλληση στις προληπτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, και τείνουν να έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τον καρκίνο του μαστού”, δήλωσε ο Dr. Ngo. “Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αυτές οι πληρωμές από την τσέπη μπορεί να ευθύνονται τουλάχιστον για ένα μέρος της καθυστέρησης στην αναζήτηση περίθαλψης. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αυξάνει τη συνολική θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού και επιδεινώνει τα υπάρχοντα κενά στη φροντίδα του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά εμπόδια στη φροντίδα”. Η έρευνα ρώτησε, επίσης, αν οι ερωτηθέντες θα παραιτούνταν από την αρχική εξέταση μαστογραφίας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, εάν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν ένα εκπιπτόμενο ποσό για τις εξετάσεις παρακολούθησης. Από τις 707 ερωτηθείσες, 129 (18,3%) δήλωσαν ότι θα παρέλειπαν την εξέταση μαστογραφίας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, 465 (65,8%) δεν θα παρέλειπαν τη μαστογραφία και 113 (16,0%) ήταν αναποφάσιστες.

Ο εντοπισμός των κοινωνικοοικονομικών εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ανισοτήτων και την εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα είναι χρήσιμα στις προσπάθειες άρσης των οικονομικών εμποδίων στη φροντίδα. “Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της νομοθεσίας για την εξάλειψη των δαπανών από την τσέπη για την παρακολούθηση διαγνωστικών απεικονιστικών ελέγχων για την ανακούφιση των υφιστάμενων ανισοτήτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Δρ Ngo.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ