Vaping: Νέα μέτρα για την πάταξη της παράνομης πώλησης σε εφήβους


Σχέδια για να δυσκολέψει τα παιδιά να αγοράζουν παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία πρόκειται να εκπονήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Θα συσταθεί μια ομάδα επιβολής που θα αποτελείται από υπαλλήλους εμπορικών προτύπων για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές αγορές και να καταστείλει τα καταστήματα που πωλούν e-vapes σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Το Υπουργείο Υγείας λέει ότι θα διαθέσει 3 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο υπουργός Υγείας Neil O’Brien δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη χρήση ατμών μιας χρήσης. Τα μέτρα θα απαιτούν επίσης βοήθεια για τον εντοπισμό του καλύτερου τρόπου για να σταματήσουν τα παιδιά να ατμίζουν.

Άτμισμα – είναι μια επιλογή χωρίς κινδύνους;

Μόνο άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να αγοράσουν ατμούς ή ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά υπάρχει αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να καταπολεμήσει την παράνομη πώλησή τους σε παιδιά.

Τα στοιχεία του NHS για το 2021 έδειξαν ότι η αναφερόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είχε αυξηθεί στο 9% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών στην Αγγλία – από 6% το 2018. Την ίδια περίοδο, το άτμισμα μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών αυξήθηκε από 10% έως 21%.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα από τη φιλανθρωπική οργάνωση δημόσιας υγείας Action on Smoking and Health (ASH) και το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους 11 (8,6%) νέους στην Αγγλία ατμίζουν περιστασιακά ή τακτικά.

Ο κ. O’Brien θα κάνει μια ομιλία στο Policy Exchange την Τρίτη, ανακοινώνοντας μια “ομάδα επιβολής παράνομων ατμίσεων” που θα εκτελεί έργα σε όλη την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής αγορών σε καταστήματα και καταστήματα ατμίσματος.

Θα εκδώσει επίσης καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης με τους νόμους, καθώς και την εξουσία να αφαιρεί τα παράνομα προϊόντα από την πώληση. Τα vape ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα κανονικά τσιγάρα επειδή δεν περιέχουν επιβλαβή καπνό και έχουν γίνει δημοφιλή στο να βοηθούν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, το NHS συμβουλεύει ότι τα ατμίσματα δεν είναι ακίνδυνα και ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης τους δεν είναι ακόμη σαφείς. Ο ατμός μπορεί ακόμα να περιέχει μικρές ποσότητες χημικών, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης.

Η Trading Standards είχε πει προηγουμένως ότι τα καταστήματα που πουλούσαν παράνομους ατμούς και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ήταν οι κορυφαίες απειλές για τους High Streets του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει ανησυχία ότι τα φτηνά, έντονα χρώματα καταλήγουν στα χέρια παιδιών 12 και 13 ετών, με τους ειδικούς να αποθαρρύνουν τους νεαρούς μη καπνιστές να πάρουν τη συνήθεια.

Η δράση για το κάπνισμα και την υγεία έχει ζητήσει πιο απλή συσκευασία των προϊόντων ατμίσματος ώστε να είναι λιγότερο ελκυστικά για τα παιδιά. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ASH Ντέμπορα Άρνολντ δήλωσε ικανοποιημένη που η κυβέρνηση «ανακοίνωσε επιτέλους χρηματοδότηση για την επιβολή της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των πωλήσεων ανηλίκων».

Ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή άλλα «προφανή μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των αναθυμιάσεων μιας χρήσης για να αυξηθεί το κόστος τους σε κάτι περισσότερο από «τιμές χαρτζιλίκι» και η εισαγωγή απλής συσκευασίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ