Ελονοσία: Επιδημία ελονοσίας πλήττει την ανατολική ακτή της Κόστα Ρίκα


Η Κόστα Ρίκα, μια δημοφιλής τουριστική περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, καταπολεμά το ξέσπασμα της ελονοσίας στην ανατολική της ακτή, δήλωσαν οι αρχές. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της περιοχής πραγματοποίησαν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι το Σάββατο σε πόλεις της Καραϊβικής της Κόστα Ρίκα σε αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας, μετά τον εντοπισμό επιδημίας που έχει μολύνει 60 άτομα, δήλωσαν οι αρχές.

Πολλές από τις μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Limon (26 περιπτώσεις), τη μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής στη χώρα, και στο γειτονικό καντόνι Pococi (32 κρούσματα), που βρίσκεται βορειότερα και συνορεύει με τη Νικαράγουα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αν και η ασθένεια είναι δυνητικά θανατηφόρα. Ο διευθυντής της Παρακολούθησης της Υγείας, Ροντρίγκο Μάριν, είπε ότι «το 75% αυτών των περιπτώσεων αναφέρθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες». Είπε ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε εάν είχαν φερθεί από το εξωτερικό.

Η ελονοσία, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, είναι ενδημική στην Κόστα Ρίκα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο. Το 2021, «17 χώρες και μία επικράτεια στην περιοχή της Αμερικής με ενδημική ελονοσία αντιπροσώπευαν το 0,2% των περιπτώσεων ελονοσίας στον κόσμο», σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Εκείνο το έτος υπήρχαν περίπου 600.000 κρούσματα και 334 θάνατοι από ελονοσία στην περιοχή. Η Βενεζουέλα, η Κολομβία και η Βραζιλία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το 79% του συνόλου στην Αμερική, σύμφωνα με την έκθεση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ