Τι να μην παραγγέλνεις στα εστιατόρια


Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά και γιατί.

Καλοψημένα κρέατα

Οι σεφ δεν εκτιμούν συνήθως τις «καλοψημένες» παραγγελίες εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος – έγκυος, ηλικιωμένοι κ.τ.λ. Γι’ αυτό συνήθως κρατάνε τις λιγότερο ποιοτικές – ή μπαγιάτικες- κοπές του κρέατος για τις παραγγελίες αυτές.

Ψωμί

Αρκετοί σεφ παραδέχονται πως ό,τι ψωμί δεν καταναλώνεται «ανακυκλώνεται» όχι με την καλή έννοια της ανακύκλωσης αλλά με αυτή της μεταφοράς από το ένα τραπέζι του εστιατορίου στο άλλο. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, το μπαγιάτικο ψωμί ψήνεται.

Λάδι τρούφας

Σπάνια φτιάχνεται από αυθεντική τρούφα (μανιτάρι). Συνήθως αποτελείται από διάφορα χημικά τα οποία έχουν φτιαχτεί για να μοιάζουν με το άρωμα αυτό. Οι σεφ αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας βάλουν κάποια απομίμηση, ενώ το κόστος θα παραμένει σε κάθε περίπτωση υψηλό.

Μύδια/στρείδια

Αν δεν είστε σε ταβέρνα με εξειδίκευση στο ψάρι ή κάπου που τα όστρακα είναι το πιάτο – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, τότε καλύτερα να αποφύγετε την επιλογή των οστρακοειδών. Ακόμα και ένα χαλασμένο μύδι μπορεί να σας κάνει ζημιά επομένως θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το εστιατόριο προμηθεύεται τις πρώτες ύλες φρέσκιες από τον ψαρά.

Ψάρι τις Δευτέρες

Τα περισσότερα εστιατόρια παραγγέλνουν το ψάρι τους την Πέμπτη- κάτι που σημαίνει ότι τη Δευτέρα το ψάρι είναι τουλάχιστον 4 ημερών. Η ποιότητα του ψαριού πέφτει σημαντικά από τη στιγμή που ψαρεύεται, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται αμέσως. Αν λοιπόν δεν βρίσκεστε σε ακριβό εστιατόριο γνωστό για την ποιότητά του, καλύτερα να αποφύγετε το ψάρι.

Πιάτα με κοτόπουλο

Γενικά, είναι το πιο αδιάφορο γευστικά κρέας, γι’ αυτό και αρκετοί μεγάλοι σεφ δεν το χρησιμοποιούν στα πιάτα τους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα πιάτα με κοτόπουλο είναι κάπως άνοστα και υπερτιμημένα, αν σκεφτείτε ότι το συγκεκριμένο κρέας είναι από τα πιο φτηνά της αγοράς συγκριτικά με το μοσχάρι ή το υψηλής ποιότητας αρνάκι.

Ψαρικά, αν δεν «βλέπουν» θάλασσα

Αν βρίσκεστε σε εστιατόριο σε παραθαλάσσια περιοχή, τότε κατά πάσα πιθανότητα τα ψαρικά είναι ντόπια και ψαρεύτηκαν το ίδιο πρωί. Όσο προχωράτε όμως προς τα… ηπειρωτικά το ψάρι κάνει μεγαλύτερο ταξίδι για να φτάσει στην κουζίνα του εστιατορίου ενώ μπορεί να είναι και κατεψυγμένο.

Πράγματα εκτός μενού

Οι υπερβολικές παραξενιές του πελάτη στον τρόπο μαγειρέματος, στα υλικά ή στις αλλαγές υλικών σε ένα πιάτο το μόνο που προκαλούν είναι εκνευρισμό στον σερβιτόρο αλλά και στην κουζίνα με αποτέλεσμα το πιάτο, εν τέλει, να μην ικανοποιεί κανένα.

Μη βασικά πιάτα

Η σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι πάντα το καλύτερο στοίχημα ως επιλογή. Μην περιμένετε επομένως να είναι καλά τα ζυμαρικά σε μια ψαροταβέρνα, ή το ψάρι σε μια ταβέρνα που δίνει έμφαση στο κρέας – ακόμα και αν αναγράφονται στο μενού σε διάφορες παραλλαγές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ