Φρέντι Μπελέρης: Ο πατέρας μου είναι ψυχολογικά «βράχος», λέει ο γιος του – Τι αναφέρουν οι δικηγόροι


Ο γιός του Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει κρατούμενος και παράλληλα είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα μίλησε για την περιπέτεια που βιώνει η οικογένεια του.

Η επικοινωνία με τον πατέρα του είναι προβληματική, είπε ο γιος του Φρέντι Μπελέρη στον ΑΝΤ1, καθώς όπως είπε μπόρεσε να του μιλήσει τηλεφωνικά μόνο μια φορά την περασμένη Πέμπτη όταν συνελήφθη και να τον δει μόλις για 5 λεπτά χθες Τρίτη (16/5).

Φρέντι Μπελέρης, ψυχολογικό ράκος, παρά τη νίκη

«Ο πατέρας μου είναι ένα ψυχολογικά «βράχος» ευτυχώς, τον ενημέρωσα για τα ευχάριστα, την δικαίωση που του έδωσε η νίκη στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας. «Θέλουμε τη βοήθεια της Ελλάδας και της Ευρώπης για να αποτραπούν τα όποια σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών μέσα από την άδικη φυλάκιση του πατέρα μου», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι δικηγόροι μας διαβεβαιώνουν πως η υπόθεση είναι αστεία και στη δικογραφία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του πατέρα μου».

«Ο Ράμα τις τελευταίες 10 ημέρες είχε πάρει επάνω του την αναμέτρηση στη Χειμάρρα και έλεγε ότι δεν θα ανεχθεί να χάσει τις εκλογές, μιλώντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο για τον πατέρα μου όσο και για το σύνολο της ομογένειας», υπογράμμισε ο γιός του Φρέντι Μπελέρη και κατέληξε λέγοντας ότι «αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες η νίκη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη» είπε ο γιος του Φρέντι Μπελέρη.

  • Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία, στην Δ.Ε. Χειμάρρας ο Μπελέρης έλαβε 2.446 ψήφος (61%) σε σχέση με τον Γκιόργκι Γκόρο που έλαβε 1.576 (39%),
  • Στην Δ.Ε. Λουκόβου ο Γκόρο τερμάτισε πρώτος με 1.270 ψήφους (51%), έναντι 1.200 ψήφων του (49%) Μπελέρη.
  • Στην Δ.Ε. Βράνιστας υπερίσχυσε ο Γκόρο με 972 ψήφους (84%) σε σχέση με τον Μπελέρη που έλαβε μόλις 191 ψήφους (16%)
  • Στο Λούκοβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ομογενείς, η διαφορά ανάμεσα σε Γκόρο και Μπελέρη άγγιξε τις 70 ψήφους υπέρ του απερχόμενου δημάρχου.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Φρέντι Μπελέρη, εκφοβισμός και απειλές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξαν κυρίως στην Βράνισα, με αποτέλεσμα να πάρει «κεφάλι» ο Γκόρο. Ωστόσο υπήρξε και εκείνοι που αψήφησαν τον Ράμα και στήριξαν στην κάλπη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τελική του νίκη. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι Χειμαρριώτες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μπελέρη. Υπολογίζονται άνω των 1.200 ατόμων.

Ο αλβανικός «Καλλικράτης» ψηφίστηκε το 2016 με εμπνευστή τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αν η συνένωση της Χειμάρρας με το Λούκοβο θεωρήθηκε φυσιολογική για πολλούς λόγους -εθνική, πολιτισμική, θρησκευτική συγγένεια και κοινή οικονομική ζωή- η «σφήνα» της Βράνισας, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία, στόχο την χειραγώγηση της ελληνικής πλειοψηφίας. Αυτό αποδείχτηκε και στις εκλογές που ακολούθησαν.

Τα αποτελέσματα ωστόσο της Κυριακής (14/5) στην Χειμάρρα, μαρτυρά πως υπάρχουν Αλβανοί μουσουλμάνοι που επιζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής στον τόπο τους, με ανύπαρκτες υποδομές και με τη μετανάστευση να χτυπάει «κόκκινο», και στήριξαν δυνατά Μπελέρη, αλλά και μερίδα ομογενών που επέλεξε να δώσει «άλλοθι» στον Ράμα για την πολιτική του στην περιοχή, στηρίζοντας στην κάλπη τον εκλεκτό του Γκόρο. Και στους μεν και στους δε, αναφέρθηκε στο πρώτο μήνυμα μέσα από τη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας. «Νίκησε η Δημοκρατία. Κέρδισε η Χιμάρα. Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην Αλβανία μεταβαίνει ο ΓΓ του ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με Μπελέρη και Κοκαβέση

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μεταβαίνει σήμερα στην Αλβανία ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Θεοχάρης Λαλάκος, προκειμένου να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και των συνθηκών κρατήσεώς τους, ενώ σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία θα εξετασθούν οι επόμενες ενέργειες χειρισμού της υπόθεσης.

Παράλληλα, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, έχει ήδη ζητήσει να συναντηθεί με τους ανωτέρω.

Η Ελληνίδα Πρέσβυς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ