Οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό παγκοσμίως


Ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να μιλήσει για εθισμούς στον μάταιο τούτο κόσμο είναι ο Βρετανός καθηγητής νευροφαρμακολογίας David Nutt, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών και άλλων ουσιών στον οργανισμό του ανθρώπου. Σε παλαιότερη μελέτη του, σε συνεργασία με χημικούς και ειδικούς των φαρμάκων, είχε καταλήξει στις εξής 5 πιο εθιστικές για τον άνθρωπο ουσίες.

Αλκοόλ

Οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό παγκοσμίως
Παρότι η κατανάλωση του είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, το αλκοόλ είναι μία από τις εθιστικές ουσίες και έχει πολλές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αν η χρήση του ξεφεύγει από τα ορθά όρια. Μάλιστα σε πειράματα που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί αύξηση της ντοπαμίνης κατά 40% έως 360%. Το 22% του πληθυσμού του πλανήτη έχει πιει έστω και ένα ποτό στη ζωή του.

Βαρβιτουρικά

Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και την καταπολέμηση της αϋπνίας. Αυτό που κάνουν είναι να “κλείνουν” διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Σε χαμηλές δόσεις τα βαρβιτουρικά προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλές μπορεί να καταλήξουν θανατηφόρα, επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. Η εξάρτηση από τα βαρβιτουρικά ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στο παρελθόν καθώς ήταν εύκολα προσβάσιμα με συνταγή.

Νικοτίνη

Είναι η κύρια εθιστική ουσία του καπνού. Όταν καπνίζεις η νικοτίνη απορροφάται τάχιστα από τους πνεύμονες και “παραδίδεται” από εκεί στον εγκέφαλο. Δυο στους τρεις ανθρώπους που επιχείρησαν να καπνίσουν καταλήγουν εξαρτημένοι από το τσιγάρο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 8.000.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει έως το 2030 από παθήσεις που σχετίζονται με αυτό.

Κοκαΐνη

Είναι γνωστή και ως το “ναρκωτικό των πλουσίων” και αποτελεί μια από τις πιο περιζήτητες ουσίες αυτή τη στιγμή σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα κρυσταλλικό τροπανιοειδές αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το όνομα του φυτού μαζί με την αλκαλοειδή κατάληξη -ίνη. Η κοκαΐνη παρεμβαίνει άμεσα στην χρήση της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο μεταφέροντας μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει πω ο χρήστης νιώθει ένα σύντομο αλλά έντονο “φτιάξιμο” το οποίο διαδέχεται ένα έντονο συναίσθημα κατάθλιψης, νευρικότητας και λαχτάρας, συνήθως για περισσότερο ναρκωτικό. Οι χρήστες συχνά δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά. Από την κοκαΐνη προέρχεται και το κρακ, που θεωρείται το τρίτο πιο καταστροφικό για τον οργανισμό ναρκωτικό. Όπως και να έχει, κάθε παράγωγο της κοκαΐνης είναι εξαιρετικά εθιστικό ακόμη και μετά από μία μόλις χρήση, ενώ το 21% των χρηστών παρουσιάζει εξάρτηση.

Ηρωίνη

Οι εμπειρογνώμονες την τοποθετούν στην κορυφή των εθιστικών ναρκωτικών. Είναι ένα οπιούχο ναρκωτικό, που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί ενώ είναι και κατασταλτικό. Κατά την χορήγησή της στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης έως και 200%. Αυτό που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη είναι το γεγονός πως μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο αν η δόση είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για “φτιαχτεί” κάποιος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ