Το Oktoberfest δεν είναι ένα φεστιβάλ μπύρας


Υπάρχει μονάχα ένα αυθεντικό Oktoberfest, όσο κι αν προσπαθούν διάφοροι να το αντιγράψουν ανά τον κόσμο και γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο στο Μόναχο. Με ηλικία περίπου δύο αιώνων, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα events του γερμανικού πληθυσμού κι όχι μόνο: όμως, πέρα από κάθε προσδοκία, δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ μπύρας αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Ακολουθεί ένα συνοπτικό infobombing για όλα εκείνα τα παράξενα, περίεργα κι απρόσμενα info που κουβαλά το Oktoberfest, αλλά μόνο οι πραγματικοί οπαδοί γνωρίζουν. Επαναλαμβάνουμε, το πιο διάσημο φθινοπωρινό event της Γερμανίας δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ με σκοπό την άπειρη, δίχως τύψεις κατανάλωση.

Δεν είναι φεστιβάλ μπύρας
Κόντρα στην παγιωμένη αντίληψη, το Oktoberfest δεν είναι ένα φεστιβάλ μπύρας αλλά οι ετήσιοι εορτασμοί προς τιμήν του γάμου του Πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της Πριγκίπισσας Τερέζας της Σαξονίας. Κάτι που συνέβη το 1810, κι από τότε αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να πλημμυρίζουν οι δρόμοι του Μονάχου με το αγαπημένο ποτό κάθε πραγματικού Βαυαρού.

Η ανάγκη έγινε φιλοτιμία
Ο πραγματικός λόγος που αυτό το φεστιβάλ του Μονάχου αποτέλεσε εξαρχής ένα κομβικό σημείο, μία πραγματική σημαντική διοργάνωση δεν ήταν απλά η ακόρεστη όρεξη για μπύρα, αλλά μία ουσιαστική ανάγκη. Η νότια Βαυαρία ήταν για πολλούς αιώνες διάσημη για το πολύ κακό νερό της. Έτσι για να αποφευχθούν μολύνσεις κι επιδημίες, οι ντόπιοι συνήθιζαν να το αποφεύγουν. Τι έπιναν στη θέση του; Νομίζουμε ξέρεις την απάντηση. Σήμερα, φυσικά, το πόσιμο νερό της περιοχής είναι εργαστηριακά ελεγμένο. Γιατί όμως να αφήσεις την επιστήμη να χαλάσει μία ωραιότατη παράδοση;

Το Oktoberfest δεν είναι ένα φεστιβάλ μπύρας
Το Oktoberfest προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις
Ένας σημαντικός παράγοντας των εορτασμών είναι και η μουσική. Για αυτό όλοι οι πάγκοι που συμμετέχουν στη γιορτή φροντίζουν να τερματίζουν την ένταση.

Αυτές δεν είναι οι μπύρες που έχεις συνηθίσει
Σερβιρισμένη στα κλασικά πελώρια ποτήρια του ενός λίτρου, η Oktoberfestbier έχει 6% αλκοόλ, με αποτέλεσμα αυτές οι gold amber lager μπύρες να είναι πολύ πιο δυνατές από εκείνες που έχεις συνηθίσει. Παρόλα αυτά, καταναλώνονται ετησίως σε εργοστασιακές ποσότητες, αφού ο μέσος όρος κατανάλωσης αγγίζει τα 6,4 εκ. λίτρα (!) σε κάθε φεστιβάλ.

Δεν μπορείς να πιεις πριν πάρεις την άδεια
Γιατί όχι; Διότι θα ήταν προσβολή για την παράδοση, για την πόλη αλλά και για τον αρχηγό των εορτασμών, που δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο του Μονάχου. Αν δεν δώσει αυτός το σήμα, καμία κάνουλα με Oktoberfestbier δεν έχει δικαίωμα να ξεκινήσει το έργο της.

Σχετικές πληροφορίες
Ο νεαρός Alber Einstein, πίσω στο μακρινό 1896, δούλεψε ως ηλεκτρολόγος στο φεστιβάλ και βοήθησε να κατασκευαστεί ένα από τα υπόστεγα εκείνης της χρονιάς.

Oktoberfest μπύρες
Ο τίτλος είναι παραπλανητικός
Είναι δυνατόν ένα φεστιβάλ που έχει στο όνομά του την λέξη “Oktober” να ξεκινά κάποιον άλλον μήνα; Κι όμως, καθώς τα χρόνια περνούσαν, και λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών της Γερμανίας για open air events, η έναρξη του φεστιβάλ μετακινήθηκε σιγά σιγά προς τα μέσα του Σεπτέμβρη, ενώ μόλις με τα βίας μπαίνει στον Οκτώβριο, όπου και λήγει τις πρώτες μέρες του.

Δεν σερβίρουν μπύρα στο Oktoberfest
Μία αιώνια διαφωνία μεταξύ των καθαρολόγων και των υπολοίπων επισκεπτών, είναι το κατά πόσο σερβίρεται ή όχι μπύρα στο φεστιβάλ. Η απάντηση είναι θεωρητικά “όχι”, πρακτικά “ναι”. Η Oktoberfestbier είναι ένας ειδικός τύπος “ποτού” που παράγεται μονάχα σε έξι ζυθοποιεία του Μονάχου και πουθενά αλλού. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο κι αν θέλουν οι purists να την παρουσιάσουν ως ένα ξεχωριστό ποτό, παραμένει μπύρα -ειδικού τύπου μεν, μπύρα δε.

Persona non grata η Paris Hilton
H διάσημη κληρονόμος έχει αποκλειστεί δια παντός από το Oktoberfest: ντυμένη με ένα παραδοσιακό dirndl (σ.σ: το κλασικό φόρεμα που φορούν οι σερβιτόρες του φεστιβάλ), η γνωστή starlet θέλησε να προμοτάρει ένα προϊόν με αυτόν τον τρόπο, χωρίς όμως να έχει έρθει σε κάποια συμφωνία με τους διοργανωτές. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, κι έτσι ενώ ο καθένας μας μπορεί να το επισκεφτεί, η Paris έχει χάσει αυτό το δικαίωμα.

Μόναχο από ψηλά
Τα απολεσθέντα
Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 4000 αντικείμενα. Το φάσμα καλύπτει περίπου ό,τι μπορείς να φανταστείς: από πορτοφόλια και smartphones, μέχρι διαβατήρια και jacket αλλά και πολύ πιο περίεργα, σπάνια πράγματα. Όπως ας πούμε ένα αναπηρικό καροτσάκι ή ένα -ποιος θα το περίμενε;- κράνος με κέρατα, στο στυλ των Βίκινγκς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ