Ένα μήνα πριν το εγκεφαλικό το σώμα σου θα σου στείλει αυτά τα σημάδια – Μην τα αγνοήσεις


Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: Το αιμορραγικό και το ισχαιμικό

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο και δεν συμβαίνει τόσο συχνά.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, συμβαίνει λόγω φραγής ή στένωσης των αρτηριών του εγκεφάλου, προκαλώντας μειωμένη ροή του αίματος.

Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει θρεπτικές ουσίες ή οξυγόνο στον εγκέφαλο, μπλοκάρεται με κάποιον τρόπο, εμφανίζεται εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα μέρος του εγκεφάλου δεν μπορεί να πάρει το απαραίτητο αίμα εκείνη τη στιγμή, οπότε τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν. Οι διάφορες λειτουργίες του σώματος ελέγχονται από το πιο περίπλοκο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, τον εγκέφαλο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, όταν συμβαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο η ροή του αίματος δεν είναι σε θέση να φθάσει το μέρος που ελέγχει μια συγκεκριμένη λειτουργία του σώματος και έτσι αυτό το μέρος του οργανισμού δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει.

Ο εντοπισμός των προειδοποιητικών συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι πολύ σημαντικός. Έτσι, θα επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης του εγκεφάλου σας. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στο να βελτιώσετε τις πιθανότητες ανάκτησής σας και να μειώσει τον κίνδυνο αναπηρίας και θανάτου.

Σύμφωνα με πολλούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες, τα συμπτώματα και τα σημάδια μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου, τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου και την έκταση της ζημίας. Να τρώτε υγιεινά, να καταπολεμήσετε το φούσκωμα και να χάσετε βάρος.

Ας μιλήσουμε για τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας πιο αναλυτικα

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 2 βασικοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο συχνό και προκαλείται από στένωση ή μπλοκάρισμα των αρτηριών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη σοβαρά μειωμένη ροή του αίματος.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι λιγότερο συχνό και προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ξέρετε τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο; Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, και είναι η νούμερο 5 αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μπλοκάρεται είτε από θρόμβο ή από ρήξη. Όταν συμβαίνει αυτό, το μέρος του εγκεφάλου δεν μπορεί να πάρει το αίμα (και οξυγόνο) που χρειάζεται, γι’ αυτό και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου; Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο που ελέγχει διάφορες λειτουργίες του σώματος. Σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η ροή του αίματος δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή που ελέγχει μια συγκεκριμένη λειτουργία του σώματος, κι έτσι, εκείνο το μέρος του σώματος δεν θα λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιοριστούν τα προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης στον εγκέφαλο.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας και να βελτιώσει τις πιθανότητές να ανάκαμψουμε. Οι ειδικοί γιατροί λένε ότι τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται και η έκταση της ζημίας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου:

  • Λόξυγγας
  • Ζαλάδα ή αδυναμία
  • Πόνος
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Παραισθήσεις
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Αδιαθεσία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τύποι, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κοινή ονομασία για αρκετές διαταραχές που συμβαίνουν εντός δευτερολέπτων ή λεπτών μετά τη διαταραχή της αιματικής παροχής προς τον εγκέφαλο.

Όταν παρακωλύεται η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο, τα νευρικά κύτταρα στερούνται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα τη διαταραχή ή τη μόνιμη καταστροφή της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο εγκεφαλικός ιστός μπορεί να νεκρωθεί.

Απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια και όπως συμβαίνει με την καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) κάθε λεπτό μετρά. Όσο περισσότερο παραμένει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αθεράπευτο, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται εν μέρει από το πόσο νωρίς παρέχεται.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Περίπου 750.000 Αμερικανοί παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Το ένα τέταρτο από αυτούς πεθαίνουν και μισοί από τους επιζώντες έχουν χρόνιες αναπηρίες. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανότερο να συμβεί, όσο μεγαλώνετε, και ο κίνδυνος διπλασιάζεται για κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 35. Το 5% του πληθυσμού ηλικίας πάνω από 65 ετών είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα

Τα προειδοποιητικά σημεία μπορεί να είναι προσωρινά και διαρκούν από λίγα λεπτά μέχρι 24 ώρες, όπως ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Ακόμη και τα συμπτώματα που διαρκούν μόνο για λίγο μπορεί να είναι ενδεικτικά ενός επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι σημαντικό να τα λάβετε σοβαρά υπόψη.

Τα συμπτώματα μπορεί να εξελίσσονται ή να διακυμαίνονται κατά τη διάρκεια της πρώτης ή και της δεύτερης ημέρας. Αυτό καλείται εγκεφαλικό επεισόδιο σε εξέλιξη. Όταν δεν παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση, η κατάσταση θεωρείται ένα ολοκληρωμένο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το μόνο προειδοποιητικό σημείο που υπονοεί πως μπορεί να είστε επιρρεπής σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο το οποίο αποτελεί μία προσωρινή διαταραχή που διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και δεν αφήνει μόνιμες σωματικές ή γνωσιακές βλάβες.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ξαφνική εμφάνιση αδυναμίας ή μουδιάσματος στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι, συχνά στη μία πλευρά του σώματος.
  • Ξαφνική έλλειψη συντονισμού των άκρων.
  • Ξαφνική απώλεια όρασης ή διπλωπία.
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση των άλλων.
  • Ξαφνική σοβαρή ζάλη, αστάθεια ή δυσκολία στη βάδιση.
  • Ξαφνική έντονη κεφαλαλγία.

Τύποι εγκεφαλικών

Τα εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από την τοποθεσία τους και τον τύπο της διαταραχής. Οι δύο βασικοί τύποι είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιο συχνή διαταραχή της αιματικής ροής είναι η ανεπαρκής παροχή αίματος μέσω μιας αρτηρίας (ισχαιμία). Όταν συμβαίνει αυτό, ο νευρικός ιστός που αιματώνεται από αυτή την αρτηρία χάνει ραγδαία την ικανότητα του να λειτουργεί και μπορεί να νεκρωθεί. Ο νεκρός ιστός καλείται έμφρακτο.

Πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αθροιστικοί. Ίσως γι’ αυτόν το λόγο η πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνει σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η αθηροσκλήρυνση είναι μία κατάσταση που συχνά οδηγεί σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) που περιέχουν χοληστερίνη σταδιακά συσσωρεύονται στο έσω μέρος του τοιχώματος της αρτηρίας σας. Η συσσώρευση στενεύει, σκληραίνει και καθιστά ανώμαλη την έσω επιφάνεια των αρτηριών σας. Ένα πήγμα αίματος (θρόμβος) μπορεί να αναπτυχθεί στη συνέχεια και να παρεμποδίσει τη ροή του αίματος. Ο τύπος αυτός του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου καλείται εγκεφαλική θρόμβωση.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει, όταν μία αρτηρία στον εγκέφαλο αιμορραγήσει ή ραγεί. Η αιμορραγία από μία αρτηρία μέσα στον εγκέφαλο, που προκαλεί συμπίεση, εκτόπιση και νέκρωση του νευρικού ιστού, καλείται ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Η αρχική εκδήλωση μίας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας είναι συχνά πιο σοβαρή από αυτή ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις, ωστόσο, είναι παρόμοιες και στις δύο περιπτώσεις.

Υπαραχνοειδής αιμορραγία. Ένας άλλος τύπος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που ευθύνεται για το 5-10% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία.

Αυτή συμβαίνει, όταν υπάρχει αιμορραγία στο διάστημα ανάμεσα στην επιφάνεια του εγκεφάλου και του κρανίου. Η αυτόματη υπαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει πιο συχνά μετά από τη ρήξη ενός ανευρύσματος, μίας διόγκωσης σαν μπαλόνι, που αναπτύσσεται στο τοίχωμα μιας αρτηρίας του εγκεφάλου.

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία εκδηλώνεται συχνά με ξαφνική και πολύ έντονη κεφαλαλγία που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε έχετε νιώσει ποτέ. Περίπου οι μισές από όλες τις περιπτώσεις είναι μοιραίες και πολύ άνθρωποι που επιβιώνουν μένουν μόνιμα παράλυτοι. Η αιμορραγία από ένα ανεύρυσμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Λιγότερο συχνά μπορεί η αιμορραγία να συμβεί ως αποτέλεσμα ρήξης μίας αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας. Αυτή η συγγενώς σχηματισμένη μάζα από αιμοφόρα αγγεία με λεπτό τοίχωμα μπορεί να προκαλεί κεφαλαλγίες, σπασμούς και, όταν ραγεί, ενδοεγκεφαλική ή υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Η σοβαρή κεφαλαλγία που ακολουθείται από άλλα σημεία και συμπτώματα είναι πιο ενδεικτική ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου από ό,τι ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Πολλές εγκεφαλικές αιμορραγίες οφείλονται στη μακροχρόνια επίδραση της αρτηριακής υπέρτασης. Η αρτηριακή υπέρταση που δεν ελέγχεται μπορεί να καταστήσει τις μικρές αρτηρίες μέσα στον εγκέφαλο επιρρεπείς για ρήξη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ